Otevřený dopis Milana Knížáka ministru kultury Hermanovi

Pane Hermane,

Poslal jsem Vám v posledním roce řadu dopisů a na žádný jste mi neodpověděl, což je v rozporu s povinnostmi státního úředníka i s prostou lidskou slušností. Pracoval jsem v rezortu Ministerstva kultury 12 let ve vrcholové funkci a proto pokládám Vaše mlčení za nehorázné.

To, co se děje v NG, je trestuhodné. Současný gen. ředitel J. Fajt se ztrapňuje vyvoláváním nesmyslných kauz, např. probíhající aféra, která ukazuje jak nerozumí provozu muzea umění. Na jeho směšné argumenty mohou zareagovat pouze neinformovaní novináři. A on toho zneužívá. Neví, jak se má vést NG a proto udělal několik trestuhodných kroků, které nelze napravit. Jiří Fajt se zbavil vynikajících pracovníků působících v NG desítky let (ještě před mým příchodem), kteří dokonale rozumí své práci a byli vůči NG vždy loajální.  To by se v žádné civilizované zemi nemohlo stát.

Současná Národní galerie asi není schopná vytvořit samostatný projekt, protože jen přebírá výstavy, za které platí vysoké půjčovné a jejichž organizace je finančně velmi náročná.

Fajt si s sebou do NG přivedl ekonomku, která však již svůj post opouští údajně proto, že nemůže respektovat ekonomický hazard, který J. Fajt nastolil.

Nemám samozřejmě dostatečné informace, ale vím, že ředitel Fajt již za krátkou dobu svého působení stačil NG zadlužit. Zadlužil všechny instituce, kde působil. (Pokud k tomu měl šanci.) Rád bych připomněl výstavu na Pražském hradě (80 miliónů) a výstavu v GASKu v Kutné Hoře.

Z doby mého působení v NG si pamatuji, jak Ministerstvo kultury dbalo na dodržování státního rozpočtu. Nechápu, že dnes je možné ve státní instituci mrhat prostředky způsobem, jakým to předvádí J. Fajt. Vrhá to podivné světlo i na Vás, pane ministře. Vy jste za Národní galerii zodpovědný a Fajtovy chyby jsou Vašemi chybami.

Národní galerie je dnes destabilizovanou institucí bez budoucnosti. Fajt se lehkomyslně a zdá se, že záměrně, zbavuje těch nejlepších lidí (jak jsem již uvedl) a za dlouhodobý program NG vydává velkohubé a nerealizovatelné plány, místo, aby se věnoval základním povinnostem daných zákonem a reálně uvažoval o každodenním chodu muzea umění.

Národní galerie v Praze je majetkem České republiky a proto každý občan má právo kontroly. Jak jsem Vám již před časem napsal, NG nepatří ani Fajtovi ani Vám pane Hermane. I já jsem jeden z podílníků a jako takový Vás žádám, abyste okamžitě odvolal Jiřího Fajta z postu generálního ředitele Národní galerie. V opačném případě požaduji Vaši demisi.

V Praze dne 21. 7. 2015