TZ: Příběh paneláku ve Zlínském kraji

Příběh paneláku ve Zlínském kraji / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 14. 7. - 4. 10. 2015

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a Uměleckoprůmyslové museum v Praze si Vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy Příběh paneláku ve Zlínském kraji, která se bude konat v úterý 14. července 2015 v 17.00 hodin před budovou 14, 14I15 BAŤOVA INSTITUTU.

Exteriérová výstava představí počátky panelové výstavby v Československu spojené se Zlínem, konkrétně s vývojem prvního panelového domu typu G (jako Gottwaldov) a jeho výstavbou v letech 1953–1954. Autoři prvního poválečného sídliště ve Zlíně, dvouletkových Obecin, sice navázali na meziválečnou zlínskou estetiku režných cihel, nicméně do města vnesli první vícepatrové bytové domy. Bartošovu čtvrt, první panelové sídliště z roku 1957, tvoří v řadách a v blocích stojící panelové domy typu G 57 doplněné občanskou vybaveností. Třetí prezentované zlínské sídliště Jižní Svahy, navržené v 60. letech, se vyznačuje pestrou škálou typů panelových bytových domů od bodových přes terasové, chodbové, lodžiové až po výškový segmentový dům.

Panelová sídliště představují důležitý urbanistický, architektonický i historický fenomén. Přestože byla nejtypičtější a nejrozšířenější formou hromadné bytové výstavby 50. až 80. let, a dnes na sídlištích žijí více než tři miliony obyvatel České republiky, je výzkum jejich významu a sociokulturní role teprve v počátcích. Po letech jednostranné kritiky a odmítání jsme dnes nicméně svědky vzrůstajícího zájmu o téma panelových sídlišť nejen mezi odborníky, ale také mezi současnými umělci.

Výstava bude volně přístupná široké veřejnosti do 4. října 2015 a je pátou výstavou z putovního cyklu věnovaného vybraným panelovým sídlištím v jednotlivých krajích České republiky.

Více informací k této výstavě najdete na stránkách PANELÁCI.CZ nebo na stránkách naší galerie ZDE.