Top5týdne 23. 6. 2015

Pražské Quadriennale, Art Basel, vernisáž retrospektivy Jána Mančušky v GHMP, valná hromada Uměleckohistorické společnosti, noví pedagogové na FaVU VUT v Brně.

1/ Pražské Quadriennale

Ve středu 17. června byl slavnostně zahájen třináctý ročník Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru. Tématem letošní přehlídky, která se poprvé přesouvá do historického centra města, do prostoru pomyslného trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem, je sdílený prostor: hudba, počasí, politika. Během jedenácti dnů se návštěvníkům představí tisícovka umělců ze sedmi desítek zemí (více k programu naleznete zde). Nejlepší expozicí byl vyhlášen estonský projekt Sjednocené Estonsko. Zlatou medaili za nejlepší design získali Belgičané, cena za kurátorský koncept míří do Nizozemska a cenu za nejlepší scénografii získala Čína.

2/ Art Basel

Od 18. do 21. června probíhal ve švýcarské Basileji šestačtyřicátý ročník veletrhu moderního a současného umění Art Basel. Veletrhu se zúčastnilo 284 galerií (z toho 14 poprvé) ze 33 zemí.  Návštěvnost se přiblížila ke sto tisícům (zde a zde).

3/ Mančuška v GHMP

Galerie hl. m. Prahy připravila pro prostor Městské knihovny retrospektivu Jána Mančušky. Chronologicky uspořádaná přehlídka, jejímiž kurátory jsou Vít Havránek a Sandra Baborovská za GHMP, klade důraz na precizní re-instalaci Mančuškových děl. Ta jsou zapůjčena z domácích i zahraničních sbírek. Výstava by měla být reprízována v bratislavské Kunsthalle a v upravené verzi v Moravské galerii v Brně (zde).

4/ Valná hromada UHS

V pátek 19. června se konala valná hromada Uměleckohistorické společnosti. V rámci zasedání byly předány ceny UHS. Ocenění za celoživotní dílo obdržel Ivo Kořán, Cenu Josefa Krásy, jež je udělována badatelům do čtyřiceti let, získal Jan Klípa. Odborný program byl věnován tématu umění a veřejný prostor před rokem 1989 a 25 let poté.

5/ Noví pedagogové na FaVU

Byly vyhlášeny výsledky výběrového řízení na obsazení pracovních míst vedoucích a odborných asistentů na FaVU VUT v Brně (zde). Nově v řadách pedagogů zasednou Ivars Gravlejs, Pavel Sterec, Matěj Smetana a Jakub Novák.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.