TZ: Šárka Svobodová a Jaroslav Sedlák

Šárka Svobodová a Jaroslav Sedlák / Kolekce / Divadlo architektury / Olomouc / 27. 5. - 1. 7. 2015

Kolekce

27. 5.–1. 7. 2015

Jaroslav Sedlák, Šárka Svobodová / Divadlo architektury / Olomouc

„Prvky se seskupují do větších celků, s libovolným počtem a uspořádáním svých členů. Tato důležitá vlastnost je výhodná pro současnou typovou výstavbu.“

Výstavní instalace dvou autorů, architekta a teoretičky architektury, je reflexí tvůrčího procesu architektů a výtvarníků uplatněného ve veřejných stavbách v dobách minulého režimu. Do určité míry omezená nabídka sériových interiérových produktů se mnohdy stávala zdrojem nových kvalit a oslavou obyčejného předmětu. Řada zajímavých architektonických realizací z druhé poloviny 20. století byla doplněna o soubory světelných kompozic, v nichž architekti pracovali s lehce dostupnými světly a tvůrčím způsobem je instalovali. Za minimálních prostředků byli schopni dosáhnout působivých výsledků. V reakci na to vznikla i tato instalace. Použitá svítidla byla vyráběna v národním podniku Osvětlovací sklo ve Valašském Meziříčí ve velkých nákladech. Ať už opálová přisazená svítidla, tzv. nurglas, či mléčné stopní a nástěnné koule byly donedávna součástí téměř každé domácnosti, sklepa, garáže a panelákové chodby. S ukončením provozu skláren ve Valašském Meziříčí v devadesátých letech a s postupujícími rekonstrukcemi původních interiérů, začínají tyto doklady minulosti nenávratně mizet. Původní svítidla, zachráněná z různých objektů, které„podlehly“ rekonstrukci či devastaci, se tak v Divadle hudby dostávají do nového kontexu a poutají na sebe zcela jinou pozornost, než jim byla dopřána doteď.

Kurátorka: Klára Eliášová

Spolupráce na instalaci: Jiří Schnapka, Jan Hlavsa a Jiří Bartoník

Poděkování: Janu Radkovi a Alexandru Erbenovi

Světelná instalace volně tematicky navazuje na současně probíhající exteriérovou výstavu Příběh paneláku v Olomouckém kraji.