Top5týdne 2. 6. 2015

Zlatá stuha pro Jiřího Frantu, Essl Art Award 2015, Roger Hiorns v Rudolfinu a Václav Stratil v MG, Pode Bal v Bruselu, nová galerie Jana Třeštíka.

1/ Zlatá stuha

Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež udělila každoroční ocenění Zlatá stuha určené dětské literatuře. Jedním z oceněných autorů se stal Jiří Franta, který získal Zlatou stuhu za ilustraci knihy Ondřeje Horáka Proč obrazy nepotřebují názvy. Cenu za celoživotní přínos obdržel Stanislav Kolíbal (zde).

2/ Essl Art Award 2015

Rakouské muzeum současného umění Essl zveřejnilo jména čtrnácti umělců nejmladší generace, kteří získali Essl Art Award 2015. Účelem ceny je propagace mladého umění z oblasti středovýchodní a jihovýchodní Evropy. Mezi vybranými umělci z osmi zemí najdeme dvě česká jména: Iveta Čermáková a Filip Dvořák (zde). Výstavu deseti nominovaných umělců a umělkyň z České republiky hostí do 21. června pražská galerie Futura (zde).

3/ Roger Hiorns v Rudolfinu a Václav Stratil v MG

V pražské Galerii Rudolfinum vystavuje britský umělec Roger Hiorns, který byl v roce 2009 nominován na Turnerovu cenu. Kurátorem výstavy je David Korecký (zde). Moravská galerie v Brně připravila v souvislosti s Cenou Michala Raného výstavu Václava Stratila. Výstava, za níž stojí kurátor Jiří Ptáček, přestavuje výběr Stratilovy tvorby od troku 1998, kdy začal působit jako pedagog na brněnské FaVU (zde). Obě výstavy byly zahájeny ve čtvrtek 28. května.

4/ Pode Bal v Bruselu

Umělecká skupina Pode Bal nainstalovala v Bruselu monumentální dílo, které připomíná smrt Hartmuta Tautze, jenž se v roce 1986 pokusil uprchnout z Bratislavy za rakouskou hranici, ale byl roztrhán psy pohraniční stráže. Sousoší umístěné před Evropským parlamentem vzniklo při příležitosti konference pořádané Platformou evropské paměti a svědomí (zde).

5/ Nová galerie Jana Třeštíka

Galerista Jan Třeštík, který dříve působil jako ředitel středočeského GASKu nebo jako provozovatel pražské Prinz Prager Gallery, otevřel v pražském Karlíně novou galerii. Výstavní prostor nazvaný Hauch Gallery sídlí v bývalé opravně lodí. Třeštík zde plánuje prezentovat výstavy současného českého umění a jednou ročně připraví výstavu zahraničních umělců (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.