TZ: Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Lukáš Karbus představí svou tvorbu v Kamenickém Šenově

Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Lukáš Karbus představí svou tvorbu v Kamenickém Šenově / Praha / 18. 5. 2015

Letos již popáté proběhne tradiční prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého nazvaná 555. Během pěti měsíců se na pěti místech celé České republiky představí všech pět finalistů nejprestižnějšího českého uměleckého ocenění, Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jako první bude v Kamenickém Šenově 21. května uveden Lukáš Karbus, malíř žijící v severních Čechách.

Pátý ročník tradičního doprovodného programu 555 ponechává základní motiv prezentace ve vybraných městech a znovu nabízí prostor pro realizaci samotným finalistům. Letošní prezentace se kromě široké veřejnosti soustředí také na studenty základních, středních i vysokých škol. Každý z pěti letošních finalistů připraví workshopy, dílny nebo přednášky přímo pro studenty jimi oslovených škol. V rámci těchto aktivit dojde také k přiblížení historie samotné ceny, která letos slaví 25 let od svého založení a rovněž od úmrtí výtvarného teoretika Jindřicha Chalupeckého, jehož jméno nese.

„Právě představení současných umělců a jejich přístupů v konfrontaci s minulými ročníky ceny a jejich laureáty může studentům srozumitelně podat vývoj českého výtvarného umění v uplynulém čtvrtstoletí,“ říká autor doprovodného programu Ondřej Horák.

Jako první se 21. května v Kamenickém Šenově představí Lukáš Karbus. Pro studenty tamní Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské, ale i širokou veřejnost, přichystal výtvarný workshop, který začne v 10 hodin přímo v budově školy. Karbus má ke škole úzký vztah. Navštěvoval ji před svým studiem na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT, mezi současnými profesory má přátele – tehdejší profesory i studenty, kteří mezi tím začali na škole sami vyučovat. V současnosti žije v jen několik kilometrů vzdálené vesnici. Pro své přátele, ale především také pro současné studenty sklářské školy a širokou veřejnost připravil Karbus výtvarný workshop, který vychází z jeho uvažování nad uměleckým dílem a zároveň představuje způsob jeho práce. Dílna se odehraje v přilehlém prostoru školy a půjde do jisté míry o plenérovou práci, zachycení krajiny tradičními výtvarnými prostředky. Součástí prezentace v rámci 555 je také debata s autorem, představení umělcovy tvorby a přiblížení kontextu Ceny Jindřicha Chalupeckého. Všechny části programu jsou přístupné veřejnosti, která se může aktivně zúčastnit.

I když Lukáš Karbus vždy vycházel z konkrétních, nejčastěji severočeských krajinných témat, jeho práce sleduje podstatu, „krajinu ducha“, o kterou šlo krajinářům v minulosti a která jakoby se vymykala současným tendencím v tomto žánru. V jeho kresbách a akvarelech se ale objevují i symboly současné vizuální kultury zidealizované v duchu univerzální krásy. Karbus propojuje imaginární, až pohádkové prvky s abstrakcí a vytváří koloristická díla útočící na naše emoce.

Akce v rámci projektu 555 budou součástí krátkých dokumentů o letošních finalistech, vznikajících ve spolupráci s Artyčok TV. Součástí doprovodného programu letošního ročníku je také již tradičně soutěž pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? Již podruhé se také uskuteční fotbalový turnaj „Jindra“ určený umělecké obci a nabízející možnost potkat se mimo prostory galerií nebo škol.

Novinkou je pak doprovodný program, který proběhne během podzimní výstavy finalistů v Moravské galerii. „Café Chalupecký“ bude mít za úkol neformální cestou představit v podzimních měsících nejen 25 laureátů ceny, ale především dobové souvislosti, historii ceny a výrazné osobnosti z uměleckého světa. Program vznikl ve spolupráci s Moravskou galerií a jeho hosty budou významní teoretici, kritici nebo kurátoři, kteří byli v minulosti s cenou spjatí.

„Je pro nás důležité hledat cesty, jak veřejnosti ukázat, že současné umění není jakýmsi uzavřeným světem pro sebe, ale naopak unikátním prostředkem vyjádření se k době, ve které žijeme. Program 555 nabízí setkání s ním mimo oficiální prostory galerií či přednáškových síní: u kávy, ve škole nebo dokonce na fotbalovém hřišti. Klíčová je pro nás přítomnost umělců a možnost osobních rozhovorů, které mohou být obohacující pro obě strany,“ uzavírá Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Spolupořadatelé:

Moravská galerie v Brně, Trust for Mutual Understanding, Foundation for Civil Society, Národní galerie v Praze

Za finanční podpory:

Ministerstvo kultury ČR, Magistrát města Brna, Magistrát hl. m. Prahy, Státní fond kultury, Americká ambasáda v Praze, Česká centra, Stuchlíková & Partners, Fair Art

Mediální partneři:

Respekt, art+antiques, Artmap, Artalk.cz

Speciální partner:

Přítomnost