TZ: Galerie výtvarného umění v Ostravě oslaví 89. výročí otevření

Galerie výtvarného umění v Ostravě oslaví 89. výročí otevření / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 13. 5. 2015

Dne 13. května oslaví Galerie výtvarného umění v Ostravě, kterou zřizuje Moravskoslezský kraj,  již 89. výročí otevření. Tento den bude vstup do galerie zcela zdarma pro všechny návštěvníky.

Ostrava – 7. 5. 2015 v Ostravě. Ve středu 13. května 2015 bude Dům umění, který sídlí na Jurečkově ulici 9, oslavovat již 89. výročí od vzniku založení. Tento den galerie oslaví volným vstupem a návštěvníci se mohou těšit také na 50% slevu na vybrané katalogy z produkce galerie. V nabídce je mimo jiné publikace Bohumila Kubišty s názvem „Zářivý krystal“.

Historie Domu umění v Ostravě se datuje od roku 1922, kdy přípravný výbor pod vedením profesora českého gymnázia v Ostravě Rudolfa Tlapáka položil základy pro soustavnou prezentaci výtvarného umění a postupné utváření systematické umělecké sbírky v Moravské Ostravě. V roce 1924 byla započata výstavba a dne 13. května 1926 byla budova puristického vzhledu s akcentujícími velkými plochami cihlových stěn slavnostně otevřena.

Kotěrovi žáci – architekti Fiala a Wallenfels – tak dali vzniknout jednomu z prvních moderních výstavních pavilonů v republice. Objekt ve funkcionalistickém slohu byl veřejnosti zpřístupněn zahájením výstavy ze soukromých sbírek ostravských sběratelů. Současně byla otevřena Jurečkova galerie – stálá výstava odkazu jednoho ze zakladatelů Spolku pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě a mecenáše, stavitele Františka Jurečka. Jeho dar 113 (většinou grafických) děl českého umění 19. století lze považovat za základ uměleckých sbírek dnešní Galerie výtvarného umění v Ostravě, která byla založena v roce 1952 jako Krajská galerie v Ostravě. V současné době galerie disponuje přes 20 000 kusů exponátů.

Návštěvníci mohou v tento den zhlédnout výstavy Architektura zmocňující se prostoru: Alfred Neumann – život a dílo, Rozpínající se vesmíry ve smršťujících se stopách: NL Architects, Stavby prodchnuté duchem: Masaharu Takasaki. Dále pak výstavu Válečný mrak – Reflexe tématu války v umění ze sbírek GVUO. Dům umění má otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.