Top5týdne 28. 4. 2015

Nejkrásnější české knihy roku 2014, změny v Cenách Oskára Čepana, novinky z Národní galerie, Křivákova Pieta, Prague Photo, Zlin design week a Výstavy s procházkou/Procházka s vernisážemi.

1/ Nejkrásnější české knihy roku

Ve středu 22. 4. proběhlo v letohrádku Hvězda vyhlášení cen Nejkrásnější české knihy roku 2014. Porota vybírala z více než 250 přihlášených knih, seznam oceněných publikací naleznete zde a zde. V kategorii knih o výtvarném umění zvítězila publikace Lenky Lindaurové Mezera: Mladé umění v Česku 1990–2014, v kategorii katalogů pak Everything is perfect od Kateřiny Šedé. Mezi odbornými publikacemi byla nejlépe ohodnocena kniha Martina Hejla a kol., 2×100mil.m2: Atomized modernity …on large housing complexes in Czechoslovakia 1914–2014.

2/ Změny v Čepanovi

Cena Oskára Čepana vstupuje do svého jubilejního dvacátého ročníku s několika změnami (zde a zde). Věková hranice pro přihlášení se posouvá z 35 na 40 let. O vítězi bude rozhodovat nová mezinárodní porota ve složení Milena Bartlová (CZ), Monika Mitášová (SK), Joanna Rajkowska (PL), Adam Budak (PL/CZ), Peter Tajkov (SK) a Dušan Barok (SK/NO). Společná výstava finalistů se uskuteční od 21. srpna do 26. září 2015 v košické Galerii Alfa v Kasárnách/Kulturparku.

3/ Novinky z NG

V sobotu 25. dubna byla naposledy zpřístupněna stálá expozice Umění starověku v Paláci Kinských. Od léta by jí měly nahradit nové dočasné výstavy. Hlavním důvodem uzavření je malá návštěvnost expozice (zde). Výstava malíře Henriho Rousseaua, jež se měla v NG konat v průběhu letošního léta, se odkládá na podzim 2016. Ministerstvo kultury nepovolilo zápůjčku Rousseauova obrazu Já – portrét, krajina na výstavu v Benátkách. Tento krok MK ovšem zkomplikoval reciproční zapůjčení děl, jež chtěla vystavit Národní galerie (zde).

4/ Křivákova Pieta

Ve čtvrtek 23. dubna Arcidiecézní muzeum Olomouc otevřelo výstavu Křivákova Pieta: Restaurování. Pieta z konce 14. století prošla v posledních letech řadou restaurátorských úprav, které mimo jiné odhalily původní polychromii, a rovněž pomohly určit pražskou dílnu jako místo vzniku. Socha řadící se k tzv. krásnému slohu pochází ze sbírky kanovníka a dómského faráře Petra Křiváka, který ji v roce 1951 daroval katedrále svatého Václava v Olomouci (zde a zde).

5/ Prague Photo, Zlin design week a olomoucká procházka

Od 21. do 26. dubna se v pražském Kafkově domě konal osmý ročník veletrhu fotografie Prague Photo. Poprvé se vedle českých umělců představili rovněž fotografové ze Slovenska, USA, Polska a Ruska (zde). Ve Zlíně pak ve dnech 20. až 24. dubna probíhal design week. Projekt realizovaný studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nabídl řadu výstav, konferenci zaměřenou na vzájemné působení designu a marketingu, a vyhlášení soutěže Talent designu 2014, jejímž vítězem se stal Cornelius Comanns z Německa za svůj návrh Expanded Stairs (zde). A 23. dubna proběhla v Olomouci akce XY: Výstavy s procházkou / Procházka s vernisážemi. Společný projekt olomouckých nezávislých galerií nabídl procházku mezi galeriemi, v rámci které návštěvníky čekalo sedm na sebe navazujících vernisáží (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.