TZ: Linda Dostálková

Linda Dostálková / Výstava / PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava: Galerie Multifunkční auly Gong / Ostrava / 9. 4. - 21. 6. 2015

Linda Dostálková vystavuje Výstavu 

9. 4. – 21. 6. 2015

Galerie Multifunkční auly Gong

Vernisáž 8. 4. 2015 v 18h

kurátor výstavy: Linda Dostálková

Galerie města Ostravy, Multifunkční aula Gong, Dolní Vítkovice, Ruská 2993, Ostrava – Vítkovice

Denně 10–18h

Vstup volný

www.plato-ostrava.cz

Galerie Multifunkční auly Gong PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava/ Galerie města Ostravy otevře ve středu 8. dubna 2015 v 18 hodin projekt Lindy Dostálkové, která vystavuje Výstavu jako samotné umělecké dílo. Součástí vernisáže bude performance Nory Turato Artist’s Talk a zvuková akce umělecké skupiny Rafani.

„Kde umělecké dílo končí a začíná? Kde má výstava svůj počátek a konec? Jak ovlivňují institucionální rámce vznik díla a naopak?“ zamýšlí se autorka projektu Linda Dostálková. Tato otázka se pro vystudovanou scénografku a praktikující grafickou designérku stala nejen východiskem projektu, ale také zdrojem dalších principiálních úvah. Jsou specifické formáty, které každou výstavní událost doprovázejí a jimiž bývají například pozvánka, vernisáž, úvodní texty, popisky, katalog či web, integrální součástí uměleckého díla? Anebo jsou jen pouhou materializací myšlenky, která je zastupuje?

Lindu Dostálkovou přizval ke spolupráci s PLATO v roce 2014 jeho umělecký manažer Marek Pokorný na základě několika intenzivních rozhovorů, které se vždy vracely k problému výstavy jako specifické institucionalizované formy prezentace nejen výtvarného umění. „Zatímco mě primárně zajímá historický a politický rozměr různých způsobů vystavování uměleckého díla a jeho vlivu na uměleckou produkci, Linda Dostálková se zabývala něčím, co bych popsal jako kritickou fenomenologií výstavy. Projekt prošel několika vývojovými fázemi a jeho výsledná podoba je pro mě velkým překvapením, které zcela naplnilo očekávání vložené do projektu před rokem,“ říká Marek Pokorný. „Výstava je prubířským kamenem pro divácké kompetence všech návštěvníků PLATO,“ dodává Pokorný.

Výstava, což je současně název i samotný předmět projektu uskutečněného v klasické galerijní situaci, je tedy v tomto případě pojata jako svébytné umělecké dílo. Předmětem zkoumání je tu proces prezentace vlastního artefaktu v širších a netradičních souvislostech s ohledem na sociální vztahy a všeobecně sdílené strategie prezentace umění. Projekt vytváří svéráznou situaci, v níž se, autorčinými slovy řečeno, „dějiště, v němž je dílo představeno, stává paralelním světem jeho podstaty a je stejně tak důležité rovnocenně představit formu jeho prezentace. Výstava má za úkol nikoliv „pouze“ exponovat umělecká díla, ale vystavit výstavu jako umělecké dílo.“

Výstava byla navržena v úzké spolupráci s dalšími umělci tak, aby si její návštěvník mohl uvědomit jednotlivé události – díky rozpuštění hranic mezi uměleckým dílem a jeho zobrazením (displejem) – a pochopit je jako řetězec příčin a následků, který se odehrává v čase a prostoru. Jak uvádí Linda Dostálková, „Výstava je případovou studií, receptem. Společně s vyzvanými umělci Constantem Dullaartem, Danielou Dostálkovou, Janou Plodkovou, Jungmyung Lee, Markem Medunou, Nicholasem Riisem, Norou Turato, Tomášem Celiznou a skupinou Rafani předkládáme divákům důvěrně známé ingredience, které nejsou v prostředí galerie běžně očekávány. Názvy děl jsou zde podobně, jako název této výstavy, objektivní. Co divák vidí a čemu věří?“

Během trvání Výstavy se divák může zapojit do doprovodného programu pod stejnojmenným názvem Výstava a využít například služeb profesionálního kouče za účelem zvýšení osobního potenciálu. Mimo jiné proběhne koučování týmu zaměstnanců a spolupracovníků PLATO, jóga smíchu (smích jako příjemná metoda vedoucí k uvolnění a zároveň také jako možný způsob vnímání výstavy) či autorská prezentace umělce Constanta Dullaarta, který například v jednom ze svých děl 100,000 Followers for Everyone předkládá pohled na diváka jako na komoditu.

V kontextu Výstavy se artefaktem/ uměleckým dílem svého druhu stává i samotná pozvánka, trailer – http://plato-vystava.cz, jež obrací pozornost nejen k vernisáži, ale rovněž i k výstavě jako celku uskutečňujícímu se v čase.

Zároveň vzniká k Výstavě web http://plato-vystava.cz, který vzniká jakou součást projektu, ale je nezávislý na stávající galerijní prezentaci http://plato-ostrava.cz, a bude postupně odkrývat jednotlivé události spojené s výstavou.

Linda Dostálková (1977), studuje na Werkplaats Typografie v Arnhemu. Od července 2015 rezidentkou Jan van Eyckovy akademie v Maastrichtu. Vedla ateliér Text Forma Funkce na Fakultě umění v Ostravě (2012-14). V roce 2003 absolvovala scénografii na Janáčkově akademii múzických umění, mezi lety 2001-03 studovala nová média na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Zabývá se implikací formálních postupů příbuzných společenských oblastí v dalších souvislostech. Je autorkou hry I Was Not Able to Visit the Entire Show (2014) pro dva herce a chór, s předpokladem scénického představení v galerijních institucích.

Paralelní mise (doprovodný program) k Výstavě

Čt 16. 4. 2015 18.00

Výstava: Budoucnost jinak

Daniela Dostálková – koučování určené umělcům

Ne 17. 5. 2015 18.00 Výstava: Jóga smíchu

Čt 28 05 2015  18.00 Výstava: Constant Dullaart

Detailní informace o Paralelní misi (doprovodný program) najdete na webových stránkách www.plato-ostrava.cz

Změna programu vyhrazena.

Komentované prohlídky na objednávku

PLATO nabízí skupinám z řad laické i odborné veřejnosti komentované prohlídky po předchozí domluvě. Prohlídky jsou v českém jazyce.

Vstup volný. Rezervace a další informace plato@plato-ostrava.cz.