Top5týdne 31. 3. 2015

Art Prague 2015, Art brut v DOXu, pokuta za pomník letcům na Klárově, zpřístupnění Brummelova domu a dalších Loosových interiérů v Plzni, Památka roku 2014.

1/ Art Prague 2015

Od 24. do 29. března se v Praze, v prostorách Kafkova domu, konal čtrnáctý ročník veletrhu současného umění Art Prague. Přehlídka nabídla díla 250 autorů. Letos poprvé byly k akci přizvány také zahraniční galerie, konkrétně berlínské galerie Urban Spree a SomoS a projekt Santa Lucia Situations. Pro další ročníky se uvažuje o spolupráci s uměleckou scénou v Rakousku, Francii nebo Nizozemsku. Laureátem ART PRAGUE YOUNG AWARD se stal Adam Štech (zde).

2/ Art brut v DOXu

V pátek 27. března byla v pražském DOXu zahájena výstava ART BRUT LIVE. Přehlídka zahrnuje více než tři stovky převážně současných děl, jež pocházejí ze sbírky francouzského sběratele Bruna Decharme. Kolekce, kterou shromažďuje již třicet let, obsahuje na tři a půl tisíce prací tří stovek umělců z celého světa. Součástí projektu je rovněž výstava stovky snímků švýcarského fotografa Maria Del Curta zachycujících tvůrce art brut v jejich autentickém prostředí (zde).

3/ Pokuta za pomník na Klárově

Radnice Prahy 1 obdržela pokutu 150 000 korun za umístění pomníku československým válečným letcům na Klárově bez povolení památkářů. Pokutu, kterou radnici udělili památkáři z pražského magistrátu, v minulém týdnu potvrdilo ministerstvo kultury. Plastika okřídleného lva, jejíž umístění provázely spory, byla odhalena loni v červnu (zde).

4/ Zpřístupnění Brummelova domu

Po dvanácti letech byly dokončeny opravy plzeňského Brummelova domu od Adolfa Loose (zde a zde). Od dubna bude objekt, společně s dalšími dvěma Loosovými interiéry, zpřístupněn veřejnosti v rámci dvou prohlídkových okruhů. Komentované prohlídky budou probíhat několikrát denně vždy ve čtvrtek, v sobotu a v neděli (zde).

5/ Památka roku 2014

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo vítěze ocenění Památka roku. Cenu, jež je udělována za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky, budovy nebo souboru staveb, získala v kategorii větších realizací hřbitovní kaple sv. Kříže ve Slavonicích, v menších realizacích pak měšťanský dům čp. 508 v Chebu (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.