Top5týdne 24. 2. 2015

Grand opening v NG a doprovodný program, J&T Banka Art Index, restaurování levočského oltáře Mistra Pavla, pokračování sporu o Madonu z Veveří a nádraží v Havířově opět neprohlášeno památkou.

1/ Grand opening v NG

Národní galerie zahájila jarní sezonu ve Veletržním paláci otevřením šesti výstav: Kokoschka a Praha, Ateliér Sekal, Jak je důležité býti v (pohyblivém) obraze, Martin Hejl & Coll. 2x100 mil. m², Stanislav Kolíbal – Kresba za kresbou a Introducing – Jako když dýchají zdi (zde). Na vernisáž výstav navázal obsáhlý doprovodný program, jehož součástí byla panelová diskuse Role obrazů v současné společnosti (zde) a pásmo vztahující se ke knize Asociativní dějepis umění od Tomáše Pospiszyla (zde). Další novinkou ve Veletržním paláci je otevření pobočky knihkupectví Walthera Königa.

2/J&T Banka Art Index

J&T Banka vydala ve spolupráci s ART+ nový žebříček J&T Banka Art Index. Žebříček je sestaven ze stovky jmen českých umělců a umělkyň narozených po roce 1950, která jsou řazena podle několika kritérií zahrnujících například účast na významných zahraničních přehlídkách. Jedinou změnou v první desítce oproti loňskému vydání je posun Jiřího Davida z jedenáctého na desáté místo. Na prvním místě nadále zůstává konceptualista Jiří Kovanda. Nejvíce (o dvacet pět míst) se v pořadí posunul malíř Vladimír Houdek (zde).

3/ Oltář Mistra Pavla v Levoči

Ve farním kostele sv. Jakuba v Levoči se dokončuje restaurování pozdně středověkého hlavního oltáře, který v letech 1508–1517 vytvořila řezbářská dílna sochaře Mistra Pavla z Levoče. Intaktně zachovaný oltář byl po tři roky, kdy probíhala kompletní renovace, zakryt lešením. Finální fázi restaurování představuje oprava a osazení oltářního podstavce s reliéfem Poslední večeře (zde).

4/ Spor o Madonu z Veveří

Římskokatolická farnost ve Veverské Bítýšce se obrací na soud ve sporu o obraz Madony z Veveří, který je uložený ve Sbírce starého umění Národní galerie v Praze. Farnost o obraz patřící mezi nejvýznamnější díla gotické deskové malby požádala v rámci církevních restitucí. NG ale nárok neuznala, protože nebylo prokázáno, že obraz církvi patřil po únoru 1948. Pokud by farnost se svou žádostí uspěla, obraz by zřejmě opustil stálou expozici NG a vrátil se do veverského kostela (zde).

5/ Nádraží v Havířově

Ministr kultury Daniel Herman v rozkladovém řízení rozhodl, že budova železničního nádraží v Havířově nebude chráněna jako kulturní památka. Nádražní hale z roku 1969, která je odbornou veřejností ceněna jako velmi kvalitní ukázka bruselského stylu v architektuře, hrozila demolice. Město Havířov ale od demolice a plánované stavby nového dopravního terminálu ustoupilo a cenná budova tak zůstane prozatím zachována i bez památkové ochrany (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.