Top5týdne 17. 2. 2015

Umělec má cenu, Cena kritiky za mladou malbu, Helena Musilová šéfkurátorkou Musea Kampa, odvolání Iriny Lebedevy z postu ředitelky Treťjakovské galerie, dokument Vlna vs. břeh.

1/ Umělec má cenu

V uplynulém týdnu byl vyhlášen laureát ocenění Umělec má cenu. Vítězem letošního ročníku ceny, kterou udělují mladí tvůrci a teoretikové umělci nad 35 let, se stal Vladimír Havlík (zde a zde). Porota ve složení Anežka Bartlová, Lumír Nykl a Lucia Sceranková vybírala z trojice finalistů (vedle Havlíka jimi byli Zbyněk Baladrán a Karel Malich). „Cenou pro Vladimíra Havlíka chceme podtrhnout, že skutečný dopad ocenění chápeme jako důležitou součást celého projektu. Důležité se nám zdá, že Havlík je solitér, který se po celý život pohyboval mimo hlavní proud zájmu, geograficky i výrazově.“

2/ Cena kritiky za mladou malbu

Své vítěze zná také letošní ročník Ceny kritiky za mladou malbu. První cenu získala Eva Škrovinová (FaVU VUT v Brně), druhou Ondřej Boušek (AVU v Praze) a třetí Šárka Koudelová (AVU v Praze) a Andrea Lédlová (AVU v Praze). Osmý ročník soutěže nesl podtitul Malba a její přesahy a účastnilo se ho více než šedesát mladých umělců, z nichž porota vybírala osmičku finalistů. Jejich díla jsou od 13. února do 15. března vystavena v Galerii kritiků (zde, zde a zde).

3/ Musilová šéfkurátorkou Kampy

Museum Kampa nově zřizuje pozici šéfkurátora. Od 1. dubna by na tento post měla nastoupit Helena Musilová. Ta donedávna vedla sbírku moderního a současného umění Národní galerie v Praze, koncem loňského roku však byla odvolána ředitelem NG Jiřím Fajtem (zde).

4/ Odvolání ředitelky Treťjakovské galerie

Irina Lebedeva byla odvolána z postu ředitelky Treťjakovské galerie v Moskvě. Lebedeva stála v čele galerie od roku 2009. Jako hlavní důvody jejího odvolání jsou uváděny průtahy s výstavbou nového muzejního křídla, zmiňována je rovněž korupce a manažerské problémy Lebedevy. Na uvolněný post nově nastoupila Zelfira Tregulova, dosavadní zástupkyně ředitele kremelského muzea (zde).

5/ Vlna vs. břeh

Ve čtvrtek 12. února měl v českých kinech premiéru dokumentární film Vlna vs. břeh. Snímek fotografa a kameramana Martina Štrby je výpovědí o tvorbě, osobních postojích a životě fotografů tzv. slovenské nové vlny, tedy osmi tvůrců, kteří se setkali během studií na pražské FAMU na začátku 80. let (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.