Top5týdne 10. 2. 2015

NG zveřejnila výstavní plán; kandidáti na ředitele Muzea města Brna; výstava Mnichov – zářící metropole umění v ZČG; rekordní prodej Paula Gauguina; zemřel Pavel Vašíček.

1/ Výstavní plán NG

Národní galerie podrobně představila výstavní plán pro rok 2015. Hlavní událostí první poloviny roku bude výstava Oskar Kokoschka a Praha. Během léta proběhnou dvě výstavy zaměřené na evropské umění - Tajemná cesta k modernismu: umělci a proroci 1872–1972 a Celník – Henri Rousseau. Podzimní výstavy se budou věnovat českému a československému umění. Vedle toho se ve Veletržním paláci otevře prostor pro prezentaci nových médií (zde, komentář zde). Během uplynulého víkendu NG oslavila 219. výročí založení. Při té příležitosti byl do NG volný vstup a proběhla řada komentovaných prohlídek (zde).

2/ Kandidáti na ředitele Muzea města Brna

Do výběrového řízení na post ředitele Muzea města Brna se přihlásilo pět kandidátů. Vedle stávajícího ředitele muzea Pavla Cipriana se o pozici uchází historik Vít Vlnas, vedoucí Odboru zahraničních vztahů brněnského magistrátu Mojmír Jeřábek, historička architektury Pavla Svobodová a manažer Jan Melichar. Životopisy všech uchazečů jsou zveřejněny zde.

3/ Mnichov v ZČG

V Západočeské galerii v Plzni proběhla vernisáž výstavy Mnichov - zářící metropole umění 1870–1918 (zde). Autoři výstavy Roman Musil a Aleš Filip připravili pohled na uměleckou scénu v Mnichově zahrnující tzv. mnichovskou malířskou školu, Jugendstil a avantgardní hnutí Der Blaue Reiter. Vedle německých umělců jsou zastoupena i díla českých tvůrců, kteří v Mnichově působili. Výstava je jednou z hlavních akcí projektu Plzeň 2015.

4/ Rekordní prodej Paula Gauguina

Plátno Nafea faa ipoipo? od Paula Gauguina se patrně stalo nejdráže prodaným obrazem. Katarský kupec za něj zaplatil soukromému sběrateli ve Švýcarsku téměř 300 milionů dolarů. Obchod proběhl soukromě bez zprostředkování aukční síně (zde). Londýnská aukční síň Christie’s nabízela obraz Františka Kupky Vanoucí modře III, který se podle předaukčního odhadu mohl prodat za 1,5 – 2 miliony liber, což by byl nový Kupkův rekord. Obraz však nebyl vydražen (zde).

5/ Zemřel Pavel Vašíček

Na konci minulého týdne náhle zemřel galerista Pavel Vašíček, který svou profesní dráhu spojil s Topičovým salonem v Praze. O posledním rozloučení bude galerie informovat v nejbližších dnech (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.