TZ: Mezinárodní přehlídka geometricko-abstraktního umění reductive.nl začíná

Mezinárodní přehlídka geometricko-abstraktního umění REDUCTIVE.NL začíná / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 22. 1. - 22. 3. 2015

Mezinárodní přehlídka geometricko-abstraktního umění reductive.nl začíná

Tak rozsáhlá mezinárodní přehlídka nizozemského geometricko-abstraktního umění, jako je výstava REDUCTIVE.NL, která začíná dnes v Galerii výtvarného umění v Ostravě, nebyla nikdy dříve uspořádána. Výstava představí 160 uměleckých děl od 32 autorů pocházejících z Nizozemí.

Výstava nazvaná „REDUCTIVE.NL / Čtyři generace geometricko-abstraktního umění z Nizozemska“ bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 22. ledna 2015 v 17 hodin v Domě umění na Jurečkově ulici, který spravuje Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Mezinárodní výstavní projekt REDUCTIVE.NL představuje díla čtyř generací nizozemských umělců, a to postupně ve čtyřech zemích Visegradské skupiny: Výstava již byla uvedena v Polsku a z Ostravy poputuje na Slovensko a poté do Maďarska. Vernisáž uvede Roland de Jong Orlando, kurátor výstavy a jeden z vystavujících autorů, Jarosław Denisiuk, ředitel Centra Sztuki Galeria EL, Anna Ondrušeková, ředitelka Tatranské Galérie v Popradě, a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Výstava Reductive.NL představuje díla čtyř generací nizozemských umělců. Nejstarším účastníkem je Cyril Lixenberg (1932-2015), jehož plastiky jsou kresbami v prostoru, v nichž se synteticky spojují emoce i rozum. Nejmladšími je Anna Barbara Kolbe (1989). Výstava tak mapuje bezmála 60 let geometrické abstrakce a vystaveny jsou i práce světově známých tvůrců, ať už se jedná o Cyrila Lixenberga, Boba Bonies či Ewerdta Hilgemanna. Prezentovány jsou jak malby a grafiky, tak plastiky a instalace. Na přípravách výstavy po 3 roky kooperovalo celkem pět galerií z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska spolu s nizozemským kurátorem. Záštitu nad výstavou převzal Jeho Excelence Eduard W. V. M. Hoeks, velvyslanec Nizozemského království v České republice.

„Chtěl jsem, aby šlo skutečně o širokou přehlídku. Od 2D a 3D prací jak mladých, tak starších umělců obojího pohlaví. Nikdy v minulosti nebyla uskutečněna tak velká mezinárodní prezentace geometrického umění z Nizozemí,“ objasňuje svůj záměr kurátor výstavy Roland de Jong Orlando.

„Organizace výstavy, která sdružuje tak velký počet tvůrčích osobností je nesmírně náročná jak po stránce logistické, tak i kurátorské,“ říká Jiří Jůza, ředitel GVUO, a pokračuje „Jsem velmi rád, že se nám podařilo výstavu uskutečnit, přivézt do Ostravy tak reprezentativní výběr špičkových děl zahraničních tvůrců a že ostravská krajská galerie pokračuje ve vytyčeném záměru podílet se na renomovaných mezinárodních projektech.“

Galerie výtvarného umění v Ostravě k výstavě připravuje také vzdělávací programy pro školy a veřejnost, bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.gvuo.cz. Výstava Reductive.NL bude v Domě umění GVUO k vidění do 22. března 2015, a to denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 80 Kč a zlevněné 40 Kč. K výstavě byl vydán čtyřjazyčný katalog s esejemi Pieta Augustijna, Jarosława Denisiuka a Rolanda de Jong Orlanda, jehož součástí jsou i životopisy všech autorů a reprodukce jejich děl. Katalog, který vydalo Centrum Sztuki Galeria EL v polském Ełblagu, je k dispozici na pokladně Domu umění za 250 Kč.