Top5týdne 20. 1. 2015

Zahájení Plzně 2015, rekonstrukce NM se opožďuje, nová koncertní síň v Paříži, Caravaggio u soudu a narozeniny umění.

1/ Zahájení Plzně 2015

Plzeň 2015 zahájila celoroční program velkolepým ceremoniálem, kterého se zúčastnilo asi 25 tisíc diváků. Zahájení, jehož součástí byla velká videomappingová show, připomnělo historii města, významné rodáky a osobnosti spjaté s městem – z umělců např. Jiřího Trnku, Ladislava Sutnara a Adolfa Loose (zde, krátký sestřih ceremoniálu zde). Proběhla také vernisáž výstavy Ateliér Jiřího Trnky v Galerii města Plzně (zde).

2/ Opoždění rekonstrukce NM

Rekonstrukce hlavní budovy Národního muzea v Praze se stále opožďuje. Přestože byla budova vyklizena už v roce 2011, opravy ještě nezačaly. Rekonstrukce má být hotova nejpozději v roce 2018, kdy muzeum oslaví výročí 200 let existence, nyní však hrozí, že se v tomto termínu nestihne. Důvodem je řízení antimonopolního úřadu, k němuž podalo podnět sdružení Václavské náměstí 68 vyloučené z výběrového řízení pro nesplnění podmínek (zde).

3/ Nová koncertní síň v Paříži

V Paříži bylo otevřeno nové sídlo filharmonie, které navrhl architekt Jean Nouvel (zde). Fasády budovy jsou obloženy hliníkem se vsazenými motivy ptáků a jejím jádrem je velký koncertní sál, který pojme 2 400 diváků. Projekt se stal terčem kritiky, protože stavba, která měla být podle plánů dokončena už v roce 2012, se z původních 200 milionů eur prodražila na konečných 380 milionů eur (zde).

4/ Caravaggio u soudu

V roce 2006 byla v londýnské aukční síni Sotheby’s nabízena varianta obrazu Falešní hráči, považovaná za práci anonymního následovníka Caravaggia. Obraz byl nakonec prodán za 46 tisíc liber. Nový znalecký posudek však prokázal, že se jedná o Caravaggiovo vlastnoruční dílo, jehož cena se odhaduje na 10 milionů liber. Původní vlastník žádal po aukční síni odškodnění, soud však nyní rozhodl v jeho neprospěch (zde).

5/ Narozeniny umění

16. ledna oslavilo umění 1 000 052. narozeniny. Tradice celosvětové oslavy Art’s Birthday vznikla v roce 1963, když člen hnutí Fluxus Robert Filiou prohlásil, že umění vzniklo před milionem let v okamžiku, kdy pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. V České republice se hlavní oslava uskutečnila v rámci programu Plzně 2015 (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.