TZ: Tři z pěti ředitelů Sbírek Národní galerie v Praze dnes odvoláni

Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt dnes odvolal z funkce tři z pěti ředitelů Sbírek NG. Helenu Musilovou, dosavadní ředitelku Sbírky moderního a současného umění NG, Šárku Leubnerovou, ředitelku Sbírky umění 19. století NG, a Víta Vlnase, dlouholetého ředitele Sbírky starého umění NG. Současně byla vedením NG požádána odborová organizace, aby projednala návrh, kterým bez náhrady ruší všechny neobsazené odborné pozice kurátorů NG. Odborová organizace dnes návrh neschválila.

Jako důvod odvolání ředitel Jiří Fajt údajně uvedl, že si chce své nejbližší spolupracovníky vybrat sám. „Respektujeme, že si generální ředitel chce vybrat svůj nejbližší tým. Na pozice ředitelů sbírek významných galerií včetně Národní bývají obvykle vypisována výběrová řízení. Žádné takové řízení vypsáno není, proto nerozumíme, proč jsme odvoláváni nyní, bez důvodu, dva týdny před Vánoci, uprostřed běžících úspěšných výstav a projektů a navíc bez toho, aniž by měl Jiří Fajt adekvátní náhradu,“ uvedli ve společném stanovisku odvolaní ředitelé Sbírek Národní galerie v Praze.

K odvolání došlo bez předchozí konzultace s vědeckou radou Národní galerie a odbornou veřejností reprezentovanou Umělecko-historickou společností, informováno nebylo ani ministerstvo kultury jako zřizovatel, jak tomu bývá obvyklé. Odvolání tří ředitelů nejvýznamnějších sbírek NG najednou se v Národní galerii v Praze stalo vůbec poprvé v její historii a není součástí restrukturalizace organizace.

Nejde jen o odvolání, dva ze tří ředitelů byli důrazně požádáni o úplný odchod z Národní galerie v Praze. Z tohoto pohledu se záměr vedení NG zrušit všechna volná místa na pozicích kurátorů jeví jako účelový, a z pohledu odvolaných ředitelů (kteří by mohli pokračovat ve své kurátorské, vědecké a publikační činnosti) jako odborně likvidační. Proto se bývalí ředitelé obrátí otevřeným dopisem na vedení Umělecko-historické společnosti, která od roku 1990 jako profesní organizace sdružuje české i zahraniční historiky umění a studenty oboru.

Odvolaní ředitelé tří nejvýznamnějších výtvarných sbírek v ČR  mají za sebou návštěvnicky úspěšné a odborně vysoce hodnocené výstavní projekty a aktivity. Příklady z poslední doby:

Mgr. Helena Musilová: výstava „František Kupka - Cesta k Amorfě“ a navazující mezinárodní projekt František Kupka 2017, zvýšení návštěvnosti Veletržního paláce.

PhDr. Šárka Leubnerová:  otevření stálé expozice 19. století v Salmovském paláci „Umění 19. století od klasicismu k romantismu“.

Prof. PhDr. Víta Vlnas, Ph.D: mezinárodní výstava „Otevři zahradu rajskou – Benediktini v srdci Evropy“ s rozsáhlým katalogem a dalšími publikacemi, grant z Norských fondů na revitalizaci zahrad Anežského kláštera.

Současně jsou všichni tři odbornými garanty několika projektů GAČR (grantová agentura ČR) a NAKI (program ministerstva kultury na podporu kulturní identity), kterými je NG v letošním a dalších letech řešitelem.

______________________________________________________________

text: Helena Musilová, Šárka Leubnerová, Vít Vlnas