TZ: Alternativní kulturní a rezidenční prostor Trafačka v pražských Vysočanech po osmi letech své existence v bývalé trafostanici ČKD ukončuje svoji činnost

11. 11. 2014Artalk Infoservis

Alternativní kulturní a rezidenční prostor Trafačka v pražských Vysočanech po osmi letech své existence v bývalé trafostanici ČKD ukončuje svoji činnost / Trafačka / 6. 11. 2014

Alternativní kulturní a rezidenční prostor Trafačka v pražských Vysočanech po osmi letech své existence v bývalé trafostanici ČKD ukončuje svoji činnost. Na základě vypovězení smlouvy s Pražskou správou nemovitostí, a. s. prostory Trafačky přechází od února 2015 zpět vlastníkovi, který jej částečně zdemoluje a z části přestaví na obytný dům. Současní rezidenti hledají zatím ne zcela úspěšně nové prostory pro svoji tvůrčí a výstavní činnost.

Od roku 2006 proběhlo v prostorách Trafačky více jak 150 výstav, koncertů, workshopů, festivalů, přehlídek, projekcí a divadelních představení. Ve jménu DIY (Do It Yourself) se společné prostředí rozrostlo do několika oddělených celků – galerie s vlastním graffomatem, velkoformátové haly a soukromého dvora s výhledem na pronajatých 31 ateliérů v přilehlém pavlačovém domě.

Zakládající členové Jan Kaláb, Michal Cimala a Jakub Nepraš měli své ateliéry v různých prostorách Trafačky (od roku 2011 dočasně i v blízkém Studiu Trafačka) od počátku až do jejího konce. Ve stále se rozrůstajícím se počtu ateliérů v sousedním domě prošli umělci jako např. Jakub Matuška, Václav Girsa, Robert Šalanda, Daniel Vlček, Roman Týc, Martin Káňa, Stanley Povoda, Aleš Brázdil, Jakub Hubálek, Terezie Honsová, Matěj Hájek a mnoho dalších (viz níže seznam vystavujících).

Vzhledem k situaci pořádáme poslední narozeninovou oslavu, výstavu bývalých, současný rezidentů a přátel Trafačky, rozlučku a mikulášskou party v maskách v jednom a to:

na Mikuláše v pátek 5. 12. 2014 od 19.00 hod.

Vystavují:

Vojtěch Adamec, Prokop Bartoníček, Tomáš Bařinka, Hza Bažant, Jiří Beránek, Václav Bláha, Veronika Bromová, Michal Cimala, Martina Chwistková, Jiří Černický, David Černý, Kurt Gebauer, Igor Grimmich, H3T architekti, Jakub Hošek, Anežka Hošková, Martina Chloupa, Mário Chromý, Martina Chwistková, Jakub Janovský, Lukáš Ježek, Josefína Jonášová, Jan Kaláb, Anja Kaufmann, Krištof Kintera, Michal Kohút, Martin Krajc, Dominika Margetová, Markéta Dlouhá Márová, Linda Mikolášková, Jakub Nepraš, Rudolf Němec, Barbora Němcová, Petr Nikl, Matěj Olmer, Pasta Oner, Magdaléna Peševová, Jiří Petrbok, Petr Písařík, Jana Polášková, Stanley Povoda, Lukáš Rittstein, Michael Rittstein, Martin Routa, Jaroslav Róna, Jakub Roztočil, Franta Skála, Tomáš Skála, Vladimír Skrepl, Jiří Sopko, Ira Svobodová, Jitka Svobodová, Michal Škapa, Jakub Špaňhel, Pavel Tichoň, Jaromír Typlt, Vladimír Turner, Šimon Vahala, Martin Vala, Aleš Veselý, Jan Vlček a mnoho dalších

Na vernisáži zahrají: Floex, Udo Kraft, Ježíš táhne na Berlín, dj Bidlo, Ondřej Formánek a další

Výstava proběhne ve všech prostorách Trafačky a potrvá do 14. 12. 2014, otevřeno denně včetně pondělí 15.00-19.00.

Pro příležitost poslední výstavy vydáváme pamětní trička, samolepky a skicáře.

Pro rok 2015 plánujeme zkompletovat fotografie a vydat knihu, věnující se historii Trafačky, její atmosféře a životu v ní a to na základě textů Jana H. Vitvara, Otto M. Urbana a rozhovorů s jednotlivými rezidenty. Křest této knihy je naplánován na 9. výročí založení Trafačky, tedy opět na Mikuláše 5. 12. 2015.