TZ: Pavel Příkaský

30. 10. 2014Artalk Infoservis

Pavel Příkaský / Galerie Mimochodem / Najdeš ji v levém uchu / Praha / 21. 10. 2014 - 12. 3. 2015

Pavel Příkaský: Najdeš ji v levém uchu

Galerie Mimochodem

Palackého náměstí, Praha 2

22. 10. 2014 – 12. 3. 2015

Vernisáž proběhne 21. 10. 2014 od 19 hodin.

V rámci vernisáže se uskuteční komentovaná prohlídka podchodu a jeho okolí se sochařem Pavlem Karousem.

Nonstop galerie Mimochodem se od roku 2012 snaží oživit prostory podchodu do stanice metra B z Palackého náměstí a zároveň prezentovat práci mladých českých umělců. Poslední letošní výstava představí velkoformátové malby Pavla Příkaského a opět bude jen tak mimochodem přístupná všem kolemjdoucím čtyřiadvacet hodin denně.

Výstava Najdeš ji v levém uchu vznikla přímo pro prostory galerie Mimochodem. Autora Pavla Příkaského inspirovalo místo samotné a proto dal svým obrazům možnost s okolní architekturou volně komunikovat. Jak je pro Příkaského tvorbu typické, jeho obrazy nevysvětlují, pouze naznačují. Evokují dojem nedokončeného obrazu, rozpracovaného archeologického průzkumu, který byl opuštěn těsně před rozuzlením záhady. Na povrch v nich vyplouvají vzpomínky, ať už reálné nebo fiktivní. Kombinují fragmenty a symboly zdánlivě vytržené z původního kontextu a jejich spojením lze číst nové významy. Výstava připomíná rébus s vícečetnou tajenkou. Dospět k řešení však znamená osvojit si dávno zaniklý vizuální jazyk symbolů, jehož surreálné působení vystihuje i samotný název výstavy.

Pavel Příkaský (*1986) ve svých obrazech dlouhodobě pracuje s řečí naznačeného, prchavého momentu. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Vladimíra Kokolii a Marcuse Huemera. Malba je hlavním těžištěm tvorby Pavla Příkaského, ale příležitostně ve spolupráci s Michaelou Večeřovou vytváří také videa. Obrazy realizované pro galerii Mimochodem nejsou prvním průnikem autorovy práce do veřejného prostoru. Mimo galerijní prostory Příkaský realizoval svůj projekt Lidská skvrna, který dotvářel náhodné skvrny do podoby lidských tváří.

Výstava se koná v rámci Festivalu Fotograf #4 Vidět a věřit. Kurátorkami galerie Mimochodem jsou Štěpánka Drchalová, Veronika Rollová a Tereza Vernerová Volná. Logo vytvořili Helena Jiskrová a Tomáš Cikán. Projekt byl podpořen Magistrátem hlavního města Prahy a Státním fondem kultury ČR. Partnerem projektu je Domov sociálních služeb Vlašská.

galeriemimochodem@gmail.com

www.facebook.com/galerievpodchodu