TZ: Festival Fotograf 2014

Kradou fotografie duši? A čemu jsme ještě schopni uvěřit v dnešní době? Po těchto a mnohých dalších otázkách pátrá letošní Festival Fotograf.

Je realita viděná naším okem pravým obrazem skutečného? Čemu jsme vlastně ochotni na fotografiích uvěřit? Podivný vizuální výjev můžeme vnímat jako podezřelý a nedůvěryhodný, zatímco abstraktní vědeckou fotografii z mikroskopu či vesmírné družice přijmeme, protože bude ve shodě s naším technokratickým názorem na svět? Takové otázky by měly evokovat výstavy a akce připravované v rámci čtvrtého ročníku Festivalu Fotograf, jediné kurátorsky koncipované fotografické přehlídky u nás.

Ve spolupráci s pražskými galeriemi se během října uskuteční více než dvacet výstav, perfromancí, přednášek a diskuzí propojených hlavním námětem letošního ročníku, který má motto: „Vidět a věřit“. Téma vybízí k úvahám nad autentičností fotografického záznamu a nad povahou mechanismů ovlivňujících naše vidění, k hledání hranice mezi skutečností a jejím zobrazením. Zároveň láká ke vstupu do pomyslného prostoru za zrcadlem, ukazuje fotografii jako důkazní materiál pro vědou nepopsané jevy a znejasňuje hranici mezi přirozeným a nadpřirozeným.

K festivalu opět vychází speciální 24. číslo časopisu Fotograf shrnující téma “Vidět a věřit” v ještě širším rozsahu. Odborné veřejnosti je určeno mezinárodní diskuzní fórum, tentokrát s názvem „Stadium zrcadla“, na němž vystoupí významní zahraniční i domácí hosté. Profesorka dějin umění na University of Essex Margaret Iversen, kurátorka v Museum of Contemporary Photography, Chicago Karen Irvine, kurátorka fotografie a vysokoškolská pedagožka Katarzyna Majak, historička umění z Universität Zürich Patrizia Munforte a teoretik vizuální kultury Václav Hájek budou společně debatovat o aktuálním festivalovém tématu v kontextu vizuálního umění. Kromě výše zmíněného diskuzního fóra a komentovaných prohlídek výstav letos nabídneme nejen performance či přednášky, ale i spiritistickou seanci.

O kuriozity a nestandardní přístupy nebude v letošním ročníku Festivalu Fotograf nouze. V Galerii Národní technické knihovny je v procesu příprav výstava nazvaná SPOT, která bude v rámci experimentu kurátora Milana Mikuláštíka zahalena převážně v temnotě. Divákovi bude umožněno sledovat vystavené projekty pouze díky libovůli světelného kuželu, který bude v nepravidelných intervalech osvětlovat vybraná díla a určovat tak sled vnímání výstavy.

Výstava amerického multimediálního umělce a experimentátora Sama Ashleyho bude světovou premiérou jeho unikátního projektu. V roce 1984 Ashley v amazonském pralese nafotil několik filmů a rozhodl se, že je nechá nevyvolané. Po třiceti letech budeme mít jako první možnost spatřit, zda se na snímcích uchovalo něco z jeho tehdejšího pátrání po šamanismu.

Kanadský umělec David Miller užívá fotografii k záznamu životních procesů věcí, zachycuje mizení jejich viditelných a hmatatelných kontur, na jejichž místo nastupuje zóna temnoty, sleduje obraz dokud docela nezmizí a nastoluje tak otázku trvanlivosti a trvání zobrazení.

Projekt Kinokukátko je speciální festivalovou výstavou umístěnou do veřejného prostoru. Z výloh tzv. Korza Veletržního paláce bude 24 hodin denně k „nakouknutí“ čtveřice němých filmů z Národního filmového archivu. Ve Veletržním paláci proběhnou v den oficiálního zahájení Festivalu Fotograf i dvě multimediální interaktivní performance, které budou pracovat nejen s prostorem Malé dvorany (Richard Loskot: Čas drží vše pohromadě ), ale i s prostorem města (Jonáš Strouhal a Jonáš Rosůlek: CRIPPLED BY CONSCIOUSNESS ).

Z připravovaných festivalových akcí bychom rádi upozornili i na působivou performance známého slovenského umělce Borise Ondreičky, který svůj dlouholetý zájem o spiritistickou fotografii transformuje do noční seance Manifestace ducha (mis-en-scène). Premiéra této akce se navíc bude odehrávat v unikátních historických prostorách barokního tanečního sálu Colloredo-Mansfeldského paláce.

______________________________________________________________

Kompletní program a další informace jsou k dispozici na stránkách www.fotografestival.cz