TZ: Janez Puhar. Slovinec, kterému se roku 1842 jako prvnímu na světě podařilo vytvořit fotografii na skle

Janez Puhar. Slovinec, kterému se roku 1842 jako prvnímu na světě  podařilo vytvořit fotografii na skle / Národní technické muzeum / Praha / 5. 9. - 17. 11. 2014

Janez Puhar. Slovinec, kterému se roku 1842 jako prvnímu na světě podařilo vytvořit fotografii na skle

Ze spolupráce Národního technického muzea s Velvyslanectvím Slovinské republiky v Praze vzešla výstava, připomínající nedoceněnou osobnost slovinského vynálezce Janeze Puhara, od jehož narození 26. srpna letošního roku uplyne 200 let. Tento kněz byl mimořádně vzdělaným umělcem a vědcem. Ovládal několik jazyků, psal básně, výtečně kreslil a maloval, hrál na několik hudebních nástrojů, které si sám vyráběl, a věnoval se přírodním vědám. Do dějin fotografie se nesmazatelně zapsal, když již v roce 1842 objevil inovativní přenos fotografie na skleněné desky. Za svůj vynález dosáhl světových ocenění, stal se členem Francouzské akademie věd a získal několik medailí na světových výstavách. Popularizaci však jeho vynález nezískal a dnes je mimo oblast Slovinska neznámý. Význam jeho práce vyzdvihuje právě tato výstava, která seznámí návštěvníky s jeho odkazem a životním příběhem.

Výstava bude pro návštěvníky otevřena od 5. září do 17. listopadu 2014. Již první den 5. září v 16 hodin se uskuteční přednáška s názvem Janez Puhar – Slovinec, který vynalezl fotografii na skleněné desky, při které se účastníkům bude věnovat paní Petra Puhar. Vstup na přednášku je zdarma.

V průběhu výstavy budou v Národním technickém muzeu probíhat workshopy historických fotografických technik (platinotypie, bromolejotisk a talbotypie) s Gabrielou Kolčavovou a Tomášem Štanzelem, odborným pracovníkem NTM. Přesné termíny naleznete na webových stránkách muzea – www.ntm.cz.