TZ: Malířské Sympozium Benedikt v Mostě

Malířské Sympozium Benedikt v Mostě / areál Benedikt / Most / 6. - 13. 8. 2014

Prostory rekreačního a vzdělávacího areálu Benedikt v srpnu již pošesté ožijí barvami z palet jedenácti účastníků malířského sympozia. Po minulém roce, zaměřeném převážně na mladší malíře, se letošní ročník vrátil k původní myšlence vyrovnané účasti umělců různých generací. V prvních pěti letech se sympozia zúčastnilo 47 různých umělců z České republiky, z Německa i Švýcarska. To, že sympozium není jen regionální záležitostí, dokazuje také různorodost krajů, odkud k nám umělci v letošním roce přijedou. Je to kraj Moravskoslezský, Jihomoravský, Plzeňský, Středočeský, Hlavní město Praha a samozřejmě Ústecký. Ve dnech od 6. do 13. srpna budou mít zájemci možnost navštívit společný ateliér v areálu Benedikt, vidět výtvarníky při práci a rovněž s nimi i pohovořit.

Letošní sympozium je ve znamení rozmanitosti. Účast přislíbilo 6 žen a 5 mužů. Ke známým tvářím sympozia, kterými jsou Roman Křelina, Josef Zedník a Doris Tesárková Oplová, přibydou nové, Petr Bulava, Marie Horvathová, Drahomíra Maloušková, Eva Synková, Roman Šafránek, Tereza Šimková, Petra Viltová a z německého Lipska Jacob Rainer. Mezi nimi najdeme současné studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně či Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Nejmladší studentka je ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Praze.

Slavnostní zakončení sympozia již tradičně probíhá zahájením jednodenní prodejní výstavy děl vzniklých nejen během sympozia. V rámci doprovodného programu uvidíte ilustrátorské duo Tomski&Polanski naživo kreslit záznam z vernisáže. Pro děti i dospělé bude připravena výtvarná dílna, kde si budete moci namalovat archeologickou reprodukci ze starodávného Egypta. Jako pohoštění nabídneme pečené sele. Zahájení proběhne 13. srpna v 17 hodin. Výstava bude jako každý rok zahájena za přítomnosti náměstkyně primátora města Mostu JUDr. Hany Jeníčkové a kurátora výstavy Doc. PhDr. Tomáše Pavlíčka, Ph.D. Výstava je veřejnosti přístupná od 15 hodin. Ukončení prodeje a případné aukce se plánuje na 18.30 hodin.