Top5týdne 3. 6. 2013

Otevření Mánesa, valná hromada Uměleckohistorické společnosti, škrty na ministerstvu kultury, 5. ročník Dnů architektury a designu v Bratislavě, festival Křehký Mikulov.

1/ Otevření Mánesa

Pražská výstavní síň Mánes se po dvouleté rekonstrukci otevřela návštěvníkům výstavou karikaturisty Ivana Steigera. Budova zatím není přístupná celá, protože prostory restaurace a kavárny čekají na kolaudaci. Právě z provozu restaurace a z pronájmu kancelářských prostor chce Nadace českého výtvarného umění, jež Mánes vlastní, splácet stamilionový úvěr na opravu budovy. Hned po otevření síně se ozvaly kritické hlasy týkající se zejména výstavního programu (zde a zde).

 

2/ Valná hromada UHS

V pátek 30. května proběhla v Praze valná hromada Uměleckohistorické společnosti, v rámci níž byla předána tradiční ocenění. Cenu Josefa Krásy pro badatele do čtyřiceti let získal Tomáš Winter, který loni připravil výstavu Palmy na Vltavě, a Cenu UHS, udělovanou významným představitelům oboru za mimořádné výkony, obdržela Eliška Fučíková. Během valné hromady proběhly volby do výboru UHS, který na svém prvním zasedání 20. června zvolí nové předsednictvo. Odborný program setkání byl zaměřen na restaurátorské přístupy po roce 1989 (zde).

 

3/ Škrty na ministerstvu kultury

Ministerstvo financí výrazně snížilo rozpočet ministerstva kultury pro příští rok (zde). Oproti letošnímu rozpočtu, kdy ministerstvo hospodaří s částkou 9,9 miliardy korun, bude rozpočet o miliardu nižší. Ministerstvo kultury proto rozeslalo svým příspěvkovým organizacím dopis s návrhy na úsporná opatření (zde). Ty budou muset propustit 10 % zaměstnanců nebo plošně snížit platy. Opatření se týkají např. Národní galerie, Národního památkového ústavu a dalších významných kulturních institucí.

 

4/ DAAD v Bratislavě

V Bratislavě se uskutečnil 5. ročník festivalu Dni architekúry a dizajnu (zde). Od 26. května do 1. června probíhaly výstavy, přednášky,  workshopy a setkání s odborníky, jejichž cílem bylo zprostředkovat architekturu a design nejen specialistům, ale i méně zasvěcenému publiku, a zlepšit tak vnímání architektury širokou veřejností. Jedním z hlavních bodů programu byla výstava Na okraji alebo Miesta architektonického vz(d)oru, kde se prezentovala současná česká a slovenská architektura vznikající mimo tradiční centra (zde).

 

5/ Festival Křehký Mikulov

Ve dnech 30. května - 1. června proběhl 4. ročník festivalu art designu Křehký Mikulov, na nějž v mikulovském zámku navazuje výstava Křehký Stories 2014, která je přístupná až do 31. srpna (zde). Výstavy se účastní např. Jan Plecháč, Jakub Berdych, Bára Prášilová, dvojice návrhářů Monika Drápalová & Pavel Brejcha; ze zahraničních tvůrců svou práci představují Lucia Nimcová, Andrea Mancuso, Emilia Serra LeLing a The Analogia Project.

 

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.