Finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Martin Kohout představí v Brně svou tvorbu

10. června v Brně pokračuje projekt 555, doprovodný program jubilejního 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jako druhý z finalistů svou tvorbu v Brně představí Martin Kohout v projektu Den s Yerbou. Dopoledne proběhne workshop pro studenty vybrané střední školy, odpoledne Kohout představí nový umělecký projekt před budovou Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně a večer v kině Scala autorským komentářem doprovodí filmovou koláž složenou z vlastních inspiračních zdrojů.

Projekt 555, neboli 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst, je již tradičním doprovodným programem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jeho letošním leitmotivem je filmová koláž, kterou připraví každý z finalistů, a jež představí zdroje inspirace jeho tvorby. Program je navíc doplněn i workshopem ve školách a uměleckou prezentací ve veřejném prostoru. Letos se tak projekt oproti loňskému roku výrazně změnil. Zatímco v roce 2013 provázel finalisty po českých městech modul zvaný stavebnice a program stál na setkání a diskuzi ve veřejném prostoru, letos se tato část stěhuje do kin. „Kina přináší možnost setkat se s umělcem na klidném a uzavřeném místě, kam lidé přijdou cíleně. Naopak pro širokou veřejnost včetně náhodných diváků letos fungují odpolední programy, pro něž každý umělec připravil speciální nové dílo, které představí ve zvoleném veřejném prostoru,“ vysvětluje Ondřej Horák, autor doprovodného programu a člen Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Druhá ze zastávek projektu 555 se odehraje 10. června v Brně, představí se Martin Kohout, umělec žijící v Berlíně. Kohout vystudoval kameru na pražské FAMU a pak Univerzitu umění v Berlíně. Jeho multimediální tvorba reaguje na nejrůznější životní situace, na neuchopitelnost současného světa a neschopnost individua se v něm zorientovat. Kohoutovým hlavním tématem je médium internetu a sebereflexe člověka v globální komunikaci, která přináší protichůdné zážitky – sblížení i agresi, sebedůvěru i bezmoc. Kohout si však udržuje ironický odstup, a to i sám k sobě. V minulosti se účastnil například soutěže portálu Youtube Play Biennal, kde jeho video porota vybrala z 23 tisíc mezi 25 nejlepších, která byla následně vystavena v Guggenheim Museum v New Yorku.

Nový umělecký projekt, který Martin Kohout v Brně představí, se jmenuje Fermentovaná zahrada 107. V rámci 555 se odehraje v 17.00 v otevřeném prostoru před budovou Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně. Diváci budou svědky a participanty umělecké performance s pěti vozy taxislužby.

Večer se program přesune do kina Scala, kde Martin Kohout představí v autorské filmové koláži své inspirační zdroje a uměleckou tvorbu jako takovou. Koláž nazvaná Prejekce začíná ve 20.30 za podpory Martina Mazance.

Naším cílem je v průběhu celého roku přinášet kvalitní současné umění k co nejširší veřejnosti. Cítíme, že prestižní umělecká cena s dlouhou a významnou historií, jako je právě Cena Jindřicha Chalupeckého, musí hrát roli propagátora, mluvčího a obhájce umění. Jedním z klíčových nástrojů je program 555, který přímo vybízí k interakci s veřejností. Hned na dvou místech budou lidé v Brně moci potkat Martina Kohouta, seznámit se s jeho dílem, metodou tvorby i jejím významem. Aby se dostalo na všechny, dopoledne se navíc Martin účastní workshopu se studenty Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy v Brně,“ říká Ondřej Horák.

V projektu 555 se dále postupně představí všichni finalisté. V červenci v Karlových Varech Tereza Velíková, v Ostravě Lucia Sceranková, a v září v Plzni Roman Štětina. První z finalistů, Richard Loskot, se představil v květnu v Praze.