Top5týdne 9. 4. 2014

Zemřel francouzský historik Jacques Le Goff, vystavuje se mozaika z hotelu Praha, NG otevírá palác Kinských, ředitel Dokumenty Bernd Leifeld odchází a byl vyhlášen 2. ročník Ceny Věry Jirousové.

 

1/ Zemřel Jacques Le Goff

V úterý 1. dubna 2014 zemřel v Paříži ve věku 90 let Jacques Le Goff, přední medievista a jeden z nejvýznačnějších historiků narozených ve 20. století. Byl jednou z vůdčích osobností francouzské školy Annales, jejíž členové se v meziválečné době začali věnovat dějinám nejen politickým, ale rozšířili svůj zájem k širokým hospodářským, sociálním a kulturním souvislostem až k dějinám mentalit. Le Goffovy práce (např. Kultura středověké Evropy, Zrození očistce) inspirovaly generace dalších badatelů nejen v oblasti historie (zde).

 

2/ Vystavení mozaiky z hotelu Praha

 

Zatímco demoliční firma od března pracuje na destrukci hotelu Praha, v Pražské galerii českého skla nyní vystavují mozaiku od autorky Elišky Rožánkové nazvanou Slunce, která byla z hotelu zachráněna (zde). Již dříve byla malá část mobiliáře a výzdoby hotelu, která jako celek představovala velmi reprezentativní výběr dobového designu, předána do sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

 

3/ NG otevírá palác Kinských

Národní galerie oznámila, že od 17. dubna 2014 po více než roce znovu zpřístupní veřejnosti palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze. O uzavření paláce, v němž se konaly jen krátkodobé výstavy, rozhodl loni v březnu dnes již bývalý ředitel NG Vladimír Rösel ve snaze o finanční úspory. Nyní budou v paláci otevřeny dvě stálé expozice – sbírka asijského umění a sbírka starověkého umění (zde).

 

4/ Odešel ředitel Documenty Bernd Leifeld

K 1. dubnu 2014 odešel Bernd Leifeld z postu ředitele Documenty v Kasselu. Leifeld, který stál v čele jedné z nejprestižnějších událostí současného umění od roku 1996, se rozhodl k odchodu sám. Nahradí ho historička umění Annette Kulenkampff, jež pracuje pro vydavatelství Hatje Cantz a která na Documentě již dříve spolupracovala. V rámci přípravy Documenty 14 se podílela na rozhodnutí angažovat kurátora Adama Szymczyka (zde).

 

5/ Druhý ročník Ceny Věry Jirousové

Byl vyhlášen 2. ročník Ceny Věry Jirousové, která je ve dvou kategoriích určena začínajícím i etablovaným kritikům výtvarného umění a jejímž posláním je zviditelnit obor výtvarné kritiky v českém prostředí.  Členy letošní poroty jsou Dušan Zahoranský, Marek Pokorný, Miroslav Balaštík, Sláva Sobotovičová a Vilma Anýžová. Nominovat osobnosti či přihlásit texty do soutěže je možné do 31. 5. 2014 (zde).

 

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.