TZ: Dora Martínková vystavuje v londýnské Národní galerii na Trafalgar Square

Dora Martínková vystavuje v londýnské Národní galerii na Trafalgar Square / 21. 5. - 21. 9. 2014

Česká výtvarnice a animátorka vystavuje v londýnské Národní galerii na Trafalgar Square

Dora Martínková, rodačka z Jižní Moravy, strávila v Londýně deset let a nezahálela. Využila svůj talent, znalost grafických počítačových programů a své umění kreslit a malovat pro práci s dětmi – a založila dětské vzdělávací kroužky.

V září 2007 to byl Media Club při Malorees Junior School a v lednu 2014 Animation Club při Maple Walk  School. V těch učí děti ve věku od sedmi do jedenácti let nejen tvorbu animace. Získali už několik ocenění a práce dětí vytvořené pod jejím vedením má široká veřejnost možnost zhlédnout při premiérách v londýnském The Lexi Cinema, ale i na mezinárodních filmových festivalech. Film "Lost in London Town" (Ztracena v městě Londýně), vytvořený v roce 2010, byl prezentován v The Museum of London (Londýnském muzeu) během výstavy "Charles Dickens" v únoru 2011.

Teď se animovaný film dětí v režii Martínkové objeví v prestižní The National Gallery (Národní galerii). Mutiny in the Aquarium (Vzpoura v akváriu, 2013) bude možné zhlédnout v Annenberg Court jako součást výstavy Take One Picture od středy 21. května až do neděle 21. září 2014.

Take One Picture je projekt The National Gallery, kterým se galerie snaží přiblížit umění dětem. Každý rok kurátoři této galerie vyberou jeden z obrazů a děti pak malují a vytvářejí díla inspirována tímto obrazem. Pro letošní rok byl vybrán obraz od Georgese Serauta Koupání v Asnières. Ten se stal předlohou pro příběh, na kterém pracovaly děti z Malorees Junior School.

"Jsem z toho nadšená a nemůžu tomu věřit. Naše dílko bylo vybráno a bude čtyři měsíce vedle Leonarda da Vinciho, Vincenta van Gogha, Michelangela, Moneta a dalších velikánů západoevropského výtvarného umění. V této galerii se nachází sbírky obrazů od 12. do 19. století. Je skoro nemožné, aby měl současný umělec v této galerii vystavené své dílo. Takže jsem jedna z mála žijících, která tam bude vystavovat." říká s usměvem výtvarnice a počítačová animátorka Dora Martínková (42). "Když jsem přijela do Londýna, trávila jsem v National Gallery spoustu času. Objevila jsem tam svou lásku k historii umění. A teď se tam objeví animovaný film, který jsem režírovala..."

Dora si od svých kroužků, které založila a vede, slibuje víc než "jen" výrobu dětských animovaných filmů. "Děti se při vytváření těchto projektů zdokonalují v práci s počítačem, seznámují se s moderními technologiemi, učí se zpracovávat jednoduché audio soubory a získavají zkušenosti s jednoduchými animačními programy. Zároveň ale kladu důraz  na tradiční uměleckou zručnost, která je stále velmi důležitá – děti se zdokonalují v kreslení, malování a vytváření modelů."

"Je důležité společnými silami vytvořit originální dílo," říká Martínková. "Děti se nejen učí využívat počítačů, ale zároveň objevují vlastní tvůrčí potenciál. S vědomím, že jejich obrázek, koláž nebo model bude využitý pro animaci se učí trpělivosti i lepšímu soustředění. Pro animaci natačíme jejich dětske hlasy v pronajmutém profesionálním studiu, a tak mají šanci uslyšet svůj vlastní hlas v kvalitním záznamu a vylepšit si schopnost projevu."

Podstatnou součástí projektu je naučit děti vzajemné spolupráci. "Spolupráce všech dětí na projektu – to je jako obrovská mozaika. Každé dítě k celku přispěje něčím jiným – a originálním --, a tak si při práci v kolektivu rozvíjejí zároveň svou individualitu."

Projekt, díky kterému se děti učí hned několika důležitým věcem, jaké budou v životě potřebovat, a zároveň vytvoří dílo určité umělecké hodnoty, si pozornost jistě zasluhuje.

Budete-li se mezi 21. květnem a 21. zářím 2014 nacházet v Anglii, určitě si nenechte ujít promítání. Koná se v The National Gallery v Annenberg Court, na Trafalgar Square v Londýně .

Poznámka: Vstup do The National Gallery je jako do většiny galerii a muzei ve Velké Británii zdrama. http://www.nationalgallery.org.uk/

(autorka textu Iva Pekárková)