Never ending story

Lze snad ještě po létech útrpných snah změnit mrtvý kolos, který si na mnoho let přivlastnila jedna jediná osoba, smysluplně obnovit?! Většina zdejší kulturní a umělecké obce si to potají přála, někteří i veřejně bojovali za tuto změnu. V časech totální moci ODS, V. Klause však vazalové této politické moci NG úspěšně bránili, přestože jejich odborný fundus vyprchával s každou jejich mocenskou zvůli, kterou tak rádi a ochotně vykonávali.

NG se tak stala mauzoleem pro vyvolené, respektive pro bezskrupulózní jedince se silným žaludkem a chutí lézt vedení galerie nejen do kanceláří. Když se přeci jen po několika létech podařilo udělat mezinárodní výběrové řízení, kde uspěl a zcela jednoznačně Jiří Fajt, politikaření a hysterie neznal mezi. Zvůle moci tak opět slavila úspěch a na místo schopného vítěze konkursu byla dosazena figura, o které se vědělo, že bude snadno manipulovatelná.

Všichni to věděli a po roce už i ti co pro svůj prospěch a kariéru nikdy nic raději vědět nechtějí. Když před rokem, málo erudovaná ministryně kultury, jak známo, našla překvapivě v sobě kus odvahy, na rozdíl od jejich dvou předchůdců a J. Fajta dokázala jmenovat, právě na základě jeho vyhraného, mezinárodního výběrového řízení, spustil se opět známý křik.

Kdo to vlastně opakovaně křičí?! Kdo náhle volá po novém spravedlivém konkursu?! Jsou to dnes především bývalí ředitelé NG a ejhle stačí se porozhlédnout a ani jeden z nich neprošel řádným konkursem! Všichni byli buď pověřeni, nebo jmenováni! Jediný M. Knížák byl účastníkem veřejného výběrového řízení v roce 1999, ovšem až na nepostupovém místě a jen díky svým tehdejším politickým kontaktům byl jmenován.

Kdo jsou tedy tito zastánci čistých pravidel, etiky, morálky atd., když jediný kdo kdy v posledních 12 letech prošel vítězně vypsaným konkursem v roce 2010, byl Jiří Fajt! Je snad jeho vina, že nebyl právoplatně jmenován, když zvítězily intriky a k tomu i odborné neschopnosti tehdejších dvou ministrů. Není to zvláštní a příznačné že se těchto intrik znovu  chytají  ti sami jedinci?!

Důvodů je jistě více, kromě osobních antipatií, domnělých křivd, závisti, žárlivosti,  je to ale především strach co by mohlo a mělo vyjít napovrch při auditech v NG atd. Nový ministr kultury už řekl své slovo, naštěstí ne na základě spekulací, lží a polopravd, samotným J. Fajtem dávno i soudně vyvrácených, které mu bývalé vedení NG sugestivně podkládá. Je tedy na něm a jeho silné politické odvaze si svého slova dostát a nepřiřadit se k těm ministrům co se lekli zákulisního politikařeni a zbaběle vítěze konkursu nejmenovali.

Jiří David | Narozen 1956, vystudoval AVU Praha (1983-1987). Vizuální umělec zabývající se malbou, instalacemi, fotografií, videoartem, tvorbou objektů, kritikou. V roce 1987 spoluzaložil s umělci své generace skupinu Tvrdohlaví, v pozdějších letech skupinu Reality. V druhé polovině 90. let působil jako pedagog na AVU v Praze, kde vedl atelier Vizuální komunikace. Od roku 2002 do současnosti vede ateliér pod Intermediální konfrontace na UMPRUM. Od roku 2010 je souběžně pedagogem FVU v Bánské Bystrici. Roku 2012 byl jmenován profesorem pro obor výtvarná výchova. Vystavuje a je zastoupen ve sbírkách v zahraničí i doma.