Top5týdne 1. 4. 2014

Vyhlášení laureáta Pritzkerovy ceny, zahájení výstavy Tima Burtona, volba děkana FA VUT, festival Lunchmeat, zahájení sezóny NPÚ.

1/ Pritzkerova cena

Letošním laureátem prestižní architektonické ceny Pritzker Price se stal japonský architekt Shigeru Ban (zde a zde). Bana, který se proslavil především zkoumáním konstrukčních možností papíru, porota ocenila nejen za originalitu návrhů, ale i za humanitární dopad jeho práce. Architekt vytvořil například přístřešky pro uprchlíky po genocidě ve Rwandě či náhradní obydlí pro lidi postižené zemětřesením v japonském Kóbe. Slavnostní předání ceny proběhne 13. června v prostorách amsterdamského Rijksmusea.

2/ Tim Burton a jeho svět

V pátek 28. března byla v Domě U Kamenného zvonu otevřena výstava amerického režiséra a výtvarníka Tima Burtona (zde). Prostor tří výstavních podlaží domu zaplnilo na 500 kreseb, maleb, fotografií, skicářů, animovaných děl a sochařských instalací, které představují Burtonovu tvorbu od dětských let po současnost. Kurátorkou výstavy je Jenny He, o architektonický koncept se postaralo studio Olgoj Chorchoj. Přehlídka potrvá do 3. srpna.

3/ Volba děkana FA VUT

V úterý 25. března se na Fakultě architektury VUT v Brně měla konat volba děkana na funkční období 2014–2018. O post se ucházela trojice zájemců – dosavadní děkan Josef Chybík, bývalý ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek a architekt Michal Sedláček. Neshody v akademickém senátu FA vyústily těsně před volbou v odstoupení několika jeho členů, čímž se stal senát usnášení neschopným, a k samotné volbě tím pádem nebylo přistoupeno (zde a zde).

4/ Festival Lunchmeat

5/ Zahájení sezóny NPÚ

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.