TZ: Jakub Jansa

Jakub Jansa / Engstligenalp / GHMP: Colloredo-Mansfeldský palác / Praha / 7. 3. - 9. 4. 2014

Jakub Jansa: Engstligenalp

7. 3. - 9. 4. 2014

Galerie hlavního města Prahy

Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova ulice 189/2, Praha 1

út-ne 10.00-18.00

Kurátoři: Monika Doležalová

Přizvaný kurátor: Lukáš Kijonka

Vstup zdarma

Jakub Jansa / Engstligenalp

Jižně od Adelboden v západních Alpách Švýcarska ve výšce 2000 m n. m. je náhorní plošina, která se jmenuje Engstligenalp. Právě sem je zasazen vizionářský projekt, jehož záměrem je nainstalovat zde zařízení, která by za několik tisíc let vybudovala jeskynní komplex. Východiskem je fakt, že v současnosti je genetická modifikace běžnou praxí a naprogramování jakéhosi druhu života látkám anorganického původu je jen další úrovní lidské hry na Boha, kdy se snažíme ovládnout různé přirozené procesy na Zemi. „Nejstarší nástěnná malba je prvním záznamem dokládajícím počátky přebírání kontroly nad tím, co dříve vznikalo samovolně. O 37 000 let později není tento záznam vytvářen pigmentem na zdi, je vyjádřen samotným procesem vzniku. Evoluce je pod kontrolou. Programujeme přírodu, aby mohla vzniknout nová, naše vlastní,“ komentuje záměr iniciátor projektu-umělec Jakub Jansa. Projekt počítá s umístěním dvanácti těles, zapuštěných v terénu do hloubky čtyřiceti metrů. Každé zařízení má tvar převráceného kužele, který se skládá z vrstvených kapslí buněčných bakterií a ty se za průtoku nahromaděné vody aktivují. Viditelný zůstává pouze jejich útvar organického tvaru o průměru dvaceti metrů. Na povrchu, ale i pod zemí, v těžko přístupném místě národní rezervace tak vlastně vzniká monumentální land artové dílo. A konečně výsledná podoba jeskyně může být k nerozeznání od té přírodní. „Fascinují mě jeskyně a jejich proces vzniku. Přemýšlel jsem nad tím, jestli taková jeskyně jde vytvořit, a proč by někdo měl chtít něco takového vytvořit. Mám pocit, že další krok v odvětví designu, architektury a umění, je navrhovat věci, které rostou a vytvářejí se do modelu určeného člověkem – je to zvláštní zvrhlost, kterou chci zkoumat. Je v nás všech, neustále potřebujeme vytvářet vlastní systém. Monument, který vznikne v horách, bude monument této tendence,“ přibližuje pozadí vzniku myšlenky programovatelné jeskyně Jakub.

Jakuba neoslovují až tak vymoženosti nových médií, ale spíše možnost objevovat a číst média již existující okolo nás. Na výstavě Engstligenalp v rámci projektu Start up pracuje s konkrétní místností galerie, kde ve zjednodušené formě představuje možný způsob, jak naprogramovat živou formu, která vytvoří dílo podle zadání člověka. Jakubovou konkrétní další vizí je programování anorganické látky tak, aby z ní mohla vzniknout sofistikovaná díla, jako je např. jeskyně. Po způsobu crowdsourcingových projektů se příkladem fungování celého programu stávají samotní návštěvníci výstavy. Diváci zaujímají Jakubem předem danou pozici v prostoru, a tak se modelují do úhlu pohledu jeho vidění. Přitom je v určitém momentu jejich pohyb monitorován a přenášen do další části výstavy. Diváci naplňují stanovený program. Jakub chce tímto demonstrovat, že podobně lze ke spolupráci přemluvit i zrnka písku při stavbě jeskyně.

Role tvůrce mediálního obrazu projektu se ujímá kurátor doplňující výstavy Lukáš Kijonka, který se snaží prosadit a prodat tuto sci-fi ideu pomocí skic a diagramů autora těchto zařízení. Výstava tedy slouží také jako pokus najít pro tento projekt správného investora.

Jakub Jansa je studentem 5. ročníku ateliéru Supermédií pražské UMPRUM pod vedením Federika Díaze.

Lukáš Kijonka (* 1981, Ostrava) je povoláním grafický designér, spoluzakladatel studia Kolektiv a tvůrce mnoha výstavních identit. Dlouhodobě spolupracuje s Laboratoří Petra Babáka (př. Dominik Lang, Benátské b. 2011) a studiem Pixl-e (CJCH, 2012 atd.). Od roku 2012 vede spolu se Žanetou Drgovou ateliér AGD1 na FaVU v Brně. Za publikaci Zlínský salon získal ocenění Nejkrásnější kniha roku 2012 a European Design Awards 2013 (druhé místo). Koncepčně se podílel např. na výstavě Steve, nechceš si promluvit? (Moravská galerie, 2014). Na výstavě Engstligenalp je Lukáš v roli kurátora poprvé.

Grafické řešení: Alena Gratiasová

Redakce textů: Marta Nožková

Oddělení instalace a produkce výstav, vedoucí: Diana Brabcová

Oddělení propagace výstav, vedoucí: Miroslav Koláček

Mediální partneři: Artmap, Art+Antiques, A2, Metropolis, Radio Classic, Český rozhlas Vltava, Literární noviny, Artikl, Hyperinzerce, Pražský deník, Kulturissimo, Radio Wave, Radio 1

Další informace: www.ghmp.cz, https://www.facebook.com/startupghmp

Komentovaná prohlídka s Jakubem Jansou a kurátory výstavy: st 19.3. v 17.00