Top5týdne 11. 2. 2014

Návštěvnost výstav v roce 2013; dvě brněnské vernisáže; Kája Saudek v MUO a zabavený komiks Muriel a andělé; plánovaný, ale neuskutečněný prodej sbírky obrazů Joana Miróa; zahájení olympijských her v Soči.

1/ Návštěvnost výstav v roce 2013 Nejnavštěvovanější výstavou uplynulého roku byla přehlídka plakátů Alfonse Muchy v Obecním domě. Na díla ze sbírky Ivana Lendla se přišlo podívat celkem 185 000 návštěvníků. Druhou návštěvnicky nejúspěšnější výstavou byla Cesta k Amorfě. Přehlídku mapující cestu Františka Kupky k nefigurativní malbě si v prostorách Salmovského paláce prohlédlo necelých 49 000 osob. Jako třetí se s 35 000 návštěvníky umístila retrospektiva Karla Malicha v Jízdárně Pražského hradu (zde).

2/ Brněnské vernisáže Ve čtvrtek 6. února proběhla v Moravské galerii vernisáž výstavy Někdy v sukni: Umění 90. let. Výstava kurátorky Pavlíny Morganové představuje díla čtrnácti žen, které se na české umělecké scéně prosadily v 90. letech (zde). Ve stejný den byla v brněnském Domě umění zahájena také rozsáhlá retrospektiva Jiřího Kovandy. Výstavu nazvanou Ještě jsem tu nebyl připravilo ve spolupráci s Domem umění polské Muzeum Współczesne Wrocław (zde).

3/ Kája Saudek v MUO a zabavený komiks Muzeum umění v Olomouci připravilo rozsáhlou výstavu Káji Saudka. Retrospektiva zahrnuje nejen komiksovou tvorbu, ale i práce pro film a televizi, užitou grafiku, ilustraci a volnou malířskou tvorbu (zde). O uplynulém víkendu se měl rovněž na předaukční výstavě v pražském Topičově salonu veřejnosti představit originál komiksu Muriel a andělé. Soubor 131 listů měl být dražen 16. února, kvůli nejasnostem kolem vlastnictví však bylo dílo zabaveno policií. Rodina výtvarníka oznámila, že Saudek komiks nikdy neprodal, nedaroval ani nedal do zástavy (zde a zde).

4/ Plánovaný prodej sbírky Joana Miróa Portugalská vláda se rozhodla získat finance dražbou pětaosmdesáti pláten Joana Miróa, která převzala po krachu Banco Português de Negócios. Proti aukci, která měla proběhnout v londýnském domě Christie's v minulém týdnu, se v Portugalsku zvedla vlna nevole. Opozice dokonce podala k soudu žádost o zákaz prodeje. I přes zamítnutí této žádosti byla aukce nakonec zrušena, a to ze strany Christie's. Aukční dům svůj krok odůvodnil nejistou situací, která neumožňuje bezpečně nabídnout díla k prodeji (zde a zde).

5/ Zahájení olympijských her V pátek 7. února proběhlo slavnostní zahájení zimních olympijských her v ruském Soči. Vizuální stránkou ceremoniálu byl pověřen americký scénograf, sochař a architekt George Tsypin (zde). V rámci programu, který upomínal na významné okamžiky z ruských dějin, se objevily rovněž odkazy na umělecké osobnosti první poloviny 20. století, mezi jinými např. Kazimira Maleviče, Vladimira Tatlina či třeba Alexandra Rodčenka.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.