"Nobelova cena" pro Vojtěcha Mašu

Devítičlenná komise zástupců vysokých uměleckých škol z České republiky a Slovenska koncem roku 2013 vybírala vítěze Ceny EXIT. Šestý ročník tohoto prestižního ocenění určeného pro studující umělce vyhrál Vojtěch Maša z Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně.

Vojtěch Maša

Když jsem ke katalogu Ceny EXIT koncem listopadu psala text a probírala se jednotlivými projekty finalistů, tak se přiznám, že mě projekt Nobelovy ceny Vojtěcha Maši zaujal. Především svou přímostí, drzostí, vtipem a subverzivním přístupem. Dlouho jsem pak přemýšlela, jestli to nebyla spíše zvědavost, jak by se jeho projekt po ocenění vyvíjel. Mašův subjektivní přístup, který překračuje umělcovo ego, jež má ambici mimo uměleckou tvorbu i v oboru matematické biologie, se na pozadí této studentské soutěže projevuje snadno čitelnou hrou s divákem. To je také zároveň to, co celou řadu lidí může odradit. Tato hra ale ve svém základu poukazuje k daleko složitějším principům potřeby konfrontace studujících umělců v kontextu umělecké scény. Vojtěch Maša ukazuje na vztahy, které hýbou světem umění, v němž mladý umělec žije, studuje a tvoří, a který jej může snadno semlít nebo negativně ovlivnit. Právě ryzost výtvarného projevu a upřímnost je pravděpodobně pravým důvodem, proč tento projekt nakonec vyhrál.

Viktor Vejvoda

Kdybych měla celkově zhodnotit výstavu Ceny EXIT, tak jako vždy od roku 2003 jednou za dva roky plní funkci mapování událostí v akademickém uměleckém prostředí českých škol a nově od roku 2013 i slovenských vysokých škol, i když do užšího kola žádný slovenský umělec nakonec vybrán nebyl. Zastoupena byla jak klasická výtvarná média, tak i pro nastupující generaci samozřejmé vyjadřovací prostředky jako videa, objekty, instalace, záznamy performance nebo nová media. Velkou část finalistů tvořili umělci, které fascinuje kyberprostor, technický obraz či fyzikální vlastnosti na pozadí výtvarného využití. Mezi ně jistě patří Martin Szöllös nebo Jan Kysela z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Byly zde prezentovány i projekty pracující s exteriérem galerie, a to malby Lucie Patákové z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze umístěné ve sklepě nebo dílo Viktora Vejvody z Akademie výtvarných umění v Praze, který podle mě promeškal svou příležitost rozšířit myšlenku mobilní galerie Ducato na výstavě EXITu demonstrované manifestem Kiosku. Ten nakonec Vejvoda realizoval uvnitř galerie a jen kulisou ze sololitu. Postrádala jsem zde zpětnou vazbu na původní myšlenku vyjít ven z komunity a produkovat umění v „živé sociální síti“, když ta umělecká tu spontánnost a upřímnost přijetí již mnohdy postrádá.

Martin Szollos

Smysl Ceny EXIT 2013 byl zcela naplněn, a to možností studentské konfrontace, která je pro začínající umělce více než důležitá. Pro budoucnost je také důležitý moment dokumentace současné situace. To, co ale považuji za nejdůležitější, je zkušenost, kterou finalisté získají - možnost si vyzkoušet svůj projekt, dotáhnout jej do konce, prezentovat jej ve výstavním prostoru a umět si jej obhájit mimo komisi i před návštěvníky výstavy. Na to totiž většinou mimo klauzury na školách mnoho prostoru není.

______________________________________________________________
Minirozhovor s Vojtěchem Mašou

Je pravda, že jste v den vyhlášení Ceny EXIT cestoval ze Švédska, kde se den před vyhlášením EXITu vyhlašovali laureáti Nobelovy ceny? Ano, ale zabloudil jsem.

Jak naložíte se svou ideou získat prostřednictvím Ceny EXIT také Nobelovu cenu? Jak jsem napsal v popisu projektu, nechám udělat mincovnou/medailérskou firmou zlatou medaili a koupím lupu příslušného zvětšení, aby měla medaile správnou velikost. Již jsem oslovil příslušné firmy a čekám na nejvýhodnější nabídku.

Jak bude probíhat další realizace? Na co se ještě tedy můžeme v rámci výstavy Ceny EXIT těšit? Není jisté, zda se medaile stihne do konce ledna 2014, kdy končí výstava EXIT 2013. Pokud ano, přivezu medaili do Galerie Emila Filly a medaile se stane součástí expozice. Pokud ne, dohodnu se na formě prezentace medaile s komisařkami výstavy EXIT 2013.

Autorka přednáší na FUD UJEP, působí jako kurátorka Altánu Klamovka a kritička současného umění

______________________________________________________________

Finalisté ceny EXIT / Galerie Emila Filly / Ústí nad Labem / 3. 12. 2013 - 30. 1. 2014

______________________________________________________________

Fotografie: Lukáš Zavřel

 

Lenka Sýkorová | Narozena 1977, vystudovala dějiny umění na FFUK v Praze. V roce 2012 obhájila doktorandské studium oboru Vizuální komunikace na FUD UJEP v Ústí nad Labem. V roce 2004 založila nezávislou galerii Altán Klamovka v Praze 5, kterou dosud kurátorsky vede. Od roku 2009 do roku 2011 přednášela současné umění na FaVU VUT v Brně. Od roku 2009 přednáší na FUD UJEP v Ústí nad Labem. V letech 2005, 2006, 2007, 2010 a 2011 spolukurátovala jednodenní přehlídku videoartu Videokemp. Autorka projektu Czech Action Galleries. Více na doméně actiongalleries.info nebo v knize Konečně spolu. Česká nezávislá galerijní scéna 1990-2011, která byla vydaná v roce 2011. Publikuje v odborných publikacích a periodikách (Flash Art, Artalk.cz, Font atd.). Působí jako teoretička a kurátorka umění se zaměření na současné výtvarné umění.