17. 12. 2013 / Vyhlášení výsledků Ceny od Vladiníra Kokolii

16. 12. 2013Artalk Infoservis

 Umělec má cenu / Cena od Vladimíra Kokolii / Praha / 16. 12. 2013

UMĚLEC MÁ CENU

www.laureat.cz

CENA OD VLADIMÍRA KOKOLII

Mezi finalisty ceny pro umělce nad 35 let je v roce 2013 pětice významných umělců rozličných generací – Karel Malich, Marek Meduna, Jan Merta, Tomáš Vaněk a Martin Zet. Cena je předávána jako gesto mladší generace tvůrců a teoretiků vůči generaci starších umělců.

Aktivita Umělec má cenu vznikla v roce 2007 z potřeby upozornit, kdo je pro mladší generaci autoritou a kdo má její respekt. Po Jiřím Kovandovi, Vladimíru Skreplovi, Adrieně Šimotové, umělecké dvojici Lukáš Jasanský a Martin Polák,Václavu Stratilovi a Daliboru Chatrném se stal sedmým garantem ceny Vladimír Kokolia.

Věková hranice "nominátorů" je zvolena intuitivně; jedná se zejména o uznání, které je zprostředkováno vybranému umělci, na jehož volbě se podílí více než 500 oslovených osob z celé České republiky, kterým v době hlasování není 35 let, a nominují dva umělce nad 35 let. Ze součtu došlých hlasů vzniká každý rok skupina finalistů.

V druhé fázi laureáta vybírá každý rok odlišná porota, která je složena z umělců a teoretiků do 35 let. Charakter ceny se odvíjí od neformálních setkání s finalisty v jejich ateliérech nebo jimi zvoleném prostředí, což činí z ceny více než ocenění přátelské gesto a komunikační nástroj mezi generacemi umělců a teoretiků.

V letoším roce je porota ve složení Oldřich Bystřický (umělec, animátor galerijních programů NG v Praze), Anna Hulačová (umělkyně, absolventka pražské AVU), Johana Lomová (teoretička a historička umění, působí na pražské VŠUP), Richard Nikl (letošní finalista CJCH, student vídeňské Akademie), Petr Šprincl (filmař, studijně spjat s brněnskou FaVU).

Laureát pro rok 2014 bude vyhlášen v úterý 17.12. 2013, předávání proběhne v Praze podle instrukcí, které jsou uvedeny na interentových stránkách a facebooku iniciativy Umělec má cenu. Součástí večeře je i vyhlášení ankety o dílo roku a nejhodnotnější skupinovou a individuální výstavu, které proběhly v uplynulém roce v České republice.

www.laureat.cz

www.facebook.com/umelecmacenu