TZ: Stanovisko MK k poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR ve výši 10 300 000 Kč na projekt Europa Jagellonica

Stanovisko Ministerstva kultury k poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR ve výši 10 300 000 Kč na projekt Europa Jagellonica 1386 – 1572. Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců, který byl v roce 2012 realizován Galerií Středočeského kraje.

Projekt Europa Jagellonica 1386-1572. Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců se ucházel o dotaci v rámci výběrového dotačního řízení na podporu projektů profesionálního výtvarného umění pro rok 2012. Europa Jagellonica si kladla za cíl prezentovat umění a kulturu ve střední Evropě na přelomu pozdního a raného novověku v širokých mezinárodních souvislostech. Výstavní projekt měl představit společné kořeny (středo)evropské kultury a bohatství uměleckého dědictví jako příspěvek do probíhající diskuze o základních atributech evropské duchovní a kulturní identity a evropanství jako mnohavrstevnatého, složitě strukturovaného pojmu. Autoři výstavy počítali s prezentací 300 uměleckých děl středoevropské provenience od 145 zapůjčitelů. Mimořádná náročnost projektu se odrazila na jeho celkových kalkulovaných nákladech ve výši 31 530 000 Kč, i požadované dotaci, která činila 15 305 000 Kč.

Projekt – žádost, rozpočet a podrobný popis projektu - byl hodnocen příslušnou grantovou komisí dne 7. 12. 2011. Vzhledem k tomu, že požadovaná částka přesáhla v daném dotačním okruhu rozpočtové možnosti Ministerstva kultury, doporučila komise projekt zařadit a financovat z Programu podpory mimořádných a významných kulturních akcí, kam svou podstatou a významem náležel. Ministryně kultury Mgr. Alena Hanáková dne 18. 4. 2012 rozhodla v souladu s příslušnými právními předpisy o poskytnutí dotace ve výši 300 tis. Kč právě z Programu podpory mimořádných a významných kulturních akcí; rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo vydáno dne 16. 5. 2012.

Na základě pokynu ministryně pí Hanákové z cca 3. října 2012 se MK obrátilo na Ministerstvo financí se žádostí o provedení rozpočtového opatření, kterému bylo vyhověno a na tomto základě bylo následně vydáno dne 16. 10. 2012 nové rozhodnutí o poskytnutí dotace, kterým byla původní poskytnutá dotace navýšena o 10 mil. Kč. Jedná se o extrémně nezvyklý postup (který je však v souladu se zákonem), kdy Ministerstvo kultury zvyšuje svůj příspěvek na výstavní projekt, jehož garantem byla Středočeská galerie, která není přímo řízenou organizací Ministerstva kultury. MK se tak stalo „průtokovým“ místem, kudy 10 milionů přešlo z Ministerstva financí na Středočeskou galerii.