Top10týdne 19. 11. 2013

CJCH získal Dominik Lang, expertní tým pro NG, zrušení vstupného do stálých expozic MG, aukční rekordy, nová plastika v katedrále sv. Víta, redesign Artyčoku, čestný doktorát pro DaCostu Kaufmanna, na Slovensku vyhlášena Maľba roku, zemřel Jan Brychta, Marek Pokorný v Ostravě

1/ CJCH získal Dominik Lang

 

2/ Expertní tým pro otázky NG

Ministerstvo kultury sestavilo nový expertní tým pro Národní galerii (zde). Úkolem poradního týmu bude „formulovat veřejný zájem v této oblasti a z něho plynoucí požadavky na dlouhodobé a stabilní řízení Národní galerie“. Mezi úkoly týmu tak patří mj. nastavení závazných pravidel pro výběr ředitele NG, či podání návrhů týkajících se činnosti budoucí Rady Národní galerie. Dvanáctičlenný poradní sbor se poprvé sejde 21. listopadu. Proti jmenování nové komise se již ovšem ozvaly i první kritické hlasy (zde).

 

3/ Vstup zdarma do stálých expozic MG

4/ Aukční rekordy

Minulý týden přinesl také dva aukční rekordy. Na středeční aukci Sothebyʼs byl diptych Andyho Warhola Siver Car Crash vydražen v autorském rekordu za 105 milionů dolarů (zde). V úterní aukci Christieʼs se triptych Tři studie Luciana Freuda od Francise Bacona prodal za 142,4 milionů dolarů, jde tak o historicky nejvyšší částku, jaká kdy byla za dílo v aukci zaplacena (zde).

 

 

5/ Nová plastika pro Svatovítskou katedrálu

 

6/ Redesign Artyčoku

Server artycok.tv představil 14. listopadu v Divusu updateovanou verzi webu a jeho nový design. V rámci večera byl rovněž promítán nový díl pořadu „NČVU Mánes/Mánes umělcům/aneb co je legální nemusí být legitimní“. Na programu byla také ukázka z připravovaného dílu kritického pořadu „NG 2“ a trailler k novému cyklu věnovanému osobnostem sběratelů současného umění (zde).

 

7/ Čestný doktorát pro Thomase DaCostu Kaufmanna

8/ Na Slovensku vyhlášena Maľba roku

Ve čtvrtek večer byli v Bratislavě vyhlášení vítězové ceny Maľba za rok 2013. Čtyřčlennou porotu nejvíce zaujala Lucie Tallová s obrazem Zimný prístav.  Na druhém místě skončilo dílo Marka Jarotta, třetím je obraz Góóól Viliama Slaminky. Předsedkyní poroty byla kurátorka Tate Modern Amy Dickson, dalšími členy pak Magdalena Juříková, Veronika Wolf a kritik Juraj Čarný (zde). Výstava finalistů soutěže je k vidění v bratislavské galerii Nedbalka do 18. prosince.

 

9/ Zemřel Jan Brychta

Ve středu 13. listopadu zemřel v Londýně ve věku 85 let malíř, tvůrce animovaných filmů a ilustrátor dětských knížek Jan Brychta. Rodák z Mladé Boleslavi vystudoval pražskou VŠUP a působil jako  redaktor Mladé fronty a také v Československé televizi. V roce 1968 emigroval do Velké Británie, kde více než 20 let spolupracoval s BBC (zde).

 

 

10/ Marek Pokorný v Ostravě

Do čela Galerie města Ostravy byl již před nějakou dobou jmenován Marek Pokorný. V minulém týdnu Pokorný představil novinářům svou koncepci. "Rád bych se pokusil přesvědčit daleko více lidí o tom, že je (současné umění) zajímavé a že jim to může něco přinést. Hlavně je to šance, jak Ostravu ještě výrazněji zapsat do mapy současného umění. Myslím, že tady je spousta věcí, o kterých se vlastně neví a žijí si trochu samy pro sebe," uvedl Pokorný. Vedle malby, soch a konceptuálního umění, dostane prostor i grafický design či móda. V plánu jsou i četnější výstavy umělců z Polska a Slovenska. První projekt, přehlídka amerického umělce s českými kořeny Davida Michalka, bude v aule Gongu zahájen 27. listopadu (zde).

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.