TZ: Festival Fotograf vyvrcholí pátečním Maratonem čtení a projekcí kultovního snímku Forbidden Zone

22. 10. 2013Artalk Infoservis

Festival Fotograf / Maraton čtení a půlnoční projekce filmu Forbidden Zone / Galerie Kostka, Ateliér Josefa Sudka, Galerie Školská 28, Fotograf Gallery, Artmap / Praha / 25. 10. 2013

Festival Fotograf vyvrcholí pátečním Maratonem čtení a projekcí kultovního snímku Forbidden Zone

Večer autorských čtení vybraných umělců, kteří v rámci festivalu vystavují v různých pražských galeriích: tímto neotřelým způsobem, se Festival se Fotograf rozhodl završit svou říjnovou nadílku dvacítky výstav, workshopů a dalších akcí tematicky vymezených letošním podtitulem: Mezi znaky. Obraz, text a fotografie. Maraton čtení, který účastníky provede výstavními prostory od Smíchova přes Újezd a Školskou ulici, odstartuje v pátek 25. října v 18 hodin a potrvá až do pozdních nočních hodin. Série čtení totiž vyvrcholí v Bio Oko půlnoční projekcí bez nadsázky kultovního crazy/bizarre muzikálu Forbidden Zone autorů Richarda a Dannyho Elfmanových. Portál CSFD.cz tento nezávislý snímek, skrápějící diváky permanentními gejzíry imaginace, označil za “hybrida Monty Pythonů, béčkových filmů Eda Wooda a marihuany”.

Maraton čtení nabízí možnost propojení návštěvy pěti festivalových výstav s poslechem autorských čtení vystavujících umělců. V 18 hodin jej v Meetfactory zahájí čtení Filipa Cenka a Terezy Sochorové, kteří se zde v galerii Kostka prezentují pro maraton příznačně pojmenovanými pracemi Čtenářka a Posluchačka. Trasa poté účastníky zavede do malostranského Ateliéru Josefa Sudka na čtení Lenky Vítkové, aby večer ve festivalovém centru na adrese Školská 28 proběhla hned trojice čtení Magdy Stanové, Aleše Čermáka a Zbyňka Baladrána.

Za Festivalem Fotograf tradičně stojí Občanské sdružení Fotograf 07 o.s., které už několik let provozuje Fotograf Gallery a od roku 2001 vydává časopis Fotograf, jehož aktuální 22. číslo nese případný podtitul Obraz a text. Kompletní program a další informace k Maratonu čtení jsou k dispozici na stránkách www.fotografestival.cz.

Neodolatelná ukázka ze snímku Forbidden Zone ke zhlédnutí tady http://www.youtube.com/watch?v=dZrkuPIt2bk

Festival Fotograf, který v hlavním městě probíhá od 2. října, se zaměřil na vztah obrazu, textu a fotografie. Jedním z výchozích zdrojů spojení obrazu a textu je oblast reklamy. Původně komerční strategie se znovu stala tématem umění s nástupem postmoderny. Propojením obrazu a textu se ale intenzivně zabývali už meziváleční umělci, kteří zkoumali možnosti koláže, grafického designu, knihy, plakátu… Kombinace obrazu a textu nabízí pro vizuální umění nekonečné možnosti a je zároveň vděčným tématem pro teoretiky a filosofy.

Do festivalu se zapojila celá řada pražských zavedených, alternativních i studentských galerií, např. Archiv výtvarného umění DOX, Futura, Tranzitdisplay, Meetfactory, Ateliér Josefa Sudka či Fotograf Gallery. Nabízejí výstavy českých i zahraničních umělců, mezi jinými např. Rudolfa Sikory (SK), Viktora Kopasze (CZ/SK), Auduna Mortensena (NO) či Lii Perjovschi (RO). Ti ve svých instalacích, fotografiích, denících kombinují vizuální a textové sdělení, nebo se naopak vyjadřují prostřednictvím textu, který vystavením v galerii získává novou dimenzi.

Festival Fotograf se koná pod záštitou primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka, za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury a Státního fondu kultury České republiky.

Další partneři: Francouzský institut v Praze, Velvyslanectví Spojených států Amerických Praha, Velvyslanectví Norského království v Praze, Office for Contemporary Art, Norway, Česká centra