TZ: Hotel Praha / Účast Uměleckoprůmyslového musea v Praze na Designbloku 2013

Hotel Praha & UPM / Účast Uměleckoprůmyslového musea v Praze na Designbloku 2013 / Praha / 8. - 13. 10. 2013

Hotel Praha & UPM / Účast Uměleckoprůmyslového musea v Praze na Designbloku 2013

Přirozenou součástí práce Uměleckoprůmyslového musea v Praze je i záchrana uměleckořemeslných a designérských děl nedávných desetiletí, kterým hrozí zánik, a jejich uchování pro další generace. Tak se v minulých letech podařilo získat do sbírek například součásti interiérů vysílače Ještěd či karlovarského hotelu Thermal. Podobně aktivně se muzeum zapojilo do záchrany vybavení hotelu Praha. Dohodlo se současným majitelem převzetí některých částí vybavení, o získání dalších stále jedná. Expozice UPM na Designbloku 2013 nejen představuje některé z nich, ale chtěla by být také příležitostí k diskusi jak o samotné kauze hotelu Praha, tak především o širších tématech uchovávání paměti na dobu komunismu, o pravomocích státu a právech majitele či o podmínkách prohlašování novodobých objektů za kulturní památky.

Počátky realizace vládního hotelu Praha sahají do roku 1971, kdy byla vypsána architektonická soutěž. Zvítězil v ní tým architektů pod vedením Jaroslava Paroubka; prací na projektu byl pověřen Pražský projektový ústav (PPÚ). Základní kámen byl položen roku 1975, stavba byla dokončena v roce 1981. Hotel Praha v letech 1981–1989 sloužil potřebám Komunistické strany Československa a vlády ČSSR zejména pro ubytování zahraničních delegací. Hotel byl postaven v bývalém veřejném parku, tzv. Petschkově či Bondyho zahradě na pražské Hanspaulce, přičemž pětipatrová budova byla navržena tak, aby kopírovala vrstevnice terénu. Zastavěná plocha čítá 9800 m2, v budově je 136 pokojů, konferenční sál, kinosál, restaurace, bazén, sauna, klubovny a další prostory. Všechny pokoje jsou orientovány na jih a je z nich výhled na panorama Pražského hradu. Při stavběbyly použity v té době nejlepší technologie a materiály – k jejich testování sloužila tzv. ověřovací hotelová buňka, která se nachází na jihovýchodní straně pozemku. Hlavním architektem projektu se stal Radko Černý (tehdejší ředitel PPÚ). Projekční tým tvořili Jaroslav Paroubek (architekt), Arnošt Navrátil (architekt), Jan Sedláček (architekt), Jaroslav Švec (hlavní inženýr), Luděk Todl (návrh zahrady), Josef Polák (fontána na terase, vrátnice, oplocení) a Květoslav Přibyl (skleník, garáže). Fasády budovy jsou obloženy keramickými obklady podle návrhu Štěpána Kotrby. Velká pozornost se věnovala rovněž interiérům. Jejich celkovou koncepci navrhli Zdeněk Wasserbauer, Věkoslav Pardyl, Zbyněk Hřivnáč (společenské prostory) a Milan Reichl (apartmány). Svá díla zde uplatnili tehdejší přední výtvarníci, jako Stanislav Libenský (lustry, skleněný vlys v salonku), Jaroslava Brychtová (skleněný vlys), Pavel Hlava (lustry), Zbyněk Hřivnáč (nábytek), Karel Volf (lampy), Benjamin Hejlek (skleněná stěna u bazénu), Martin Sladký (stropní mozaika v zimní zahradě), Antonín Hepnar (dřevěný nástěnný kruhový reliéf) či Jiří Rathouský (informační systém).

Openstudio Kafkův dům, 1. patro, místnost č. 124

Náměstí Franze Kafky 3, Praha 1

Út - So: 10:00 - 21:00

Ne: 10:00 - 19:00

Prohlídka je možná se vstupenkou na Designblok 2013

Speciální akce UPM

Předání daru židlí REX designéra Niko Kralja z rukou slovinské velvyslankyně J.E. paní Smiljany Knez, které se koná ve čtvrtek 10. října 2013 od 11 hodin ve stálé expozici Uměleckoprůmyslového musea v Praze (17. listopadu 2, Praha 1). Expozice bude zpřístupněna v 10:30.