Srdce v srdce v Liberci

Roman Dobeš: Srdce v Srdce / Pražská ulice / Liberec / 5. 9. - 12. 9. 2013

foto: Roman Dobeš

______________________________________________________________

Srdce v srdce je krátkodobá instalace procházející Pražskou ulicí v Liberci. Autorem je Roman Dobeš, který ji vytvořil v rámci filmového festivalu KI-NO LIBEREC organizované skupinou architektů Mjölk. Papírová linie zobrazující křivku rytmu bijícího lidského srdce (EKG)

nenápadně kopíruje přibližně sto metrů žulového povrchu zasazeného v kočičích hlavách. Během třídenního promítání byla částečně schovaná pod židlemi. Pokud jste o ní nevěděli a nezaměřili se na ni, při procházení jste si ji tedy skoro ani nevšimli. Řešení bylo rychlé a jednoduché, provedení trvalo několik hodin, dokonce povolení od města bylo vyřízené v rekordním čase dvou dnů. Do oficiální žádosti Dobeš uvedl: „Akce symbolicky odkazuje k bijícím srdcím Liberečanů, čímž podporuje základní myšlenku filmového festivalu, který se snaží o návrat společenského a kulturního života.“

Site-specific akce Srdce v Srdce podtrhuje svou myšlenkou festival, který už druhý den konání ukázal, že to byl skvělý nápad, který přilákal a usadil (v některých případech doslova i položil) kolemjdoucí do centrální tepny města. O festivalu si můžete více přečíst zde.

Dana Zikmundová | Narozena 1985, vystudovala ateliér Přírodní materiály a Kurátorská studia na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Výtvarnému umění se nyní věnuje více v rovině teoretické (realizacemi výstav a recenzemi) než praktické a svou pozornost zaměřuje na vztah současného umění a společnosti, především v Liberci, kde žije. Od roku 2012 spolupracuje s Asociací užité grafiky a grafického designu. V současnosti působí jako šéfkurátorka galerie Pro design a produkční v kulturní fabrice Armaturka v Ústí nad Labem.