Reakce Jiřího Davida na Otevřený dopis ministryni kultury ve věci jmenování ředitele NG

Magdalena Juříková a Lubomír Slavíček, členové grémia, které mělo ministryni kultury doporučit nového ředitele Národní galerie v Praze, zaslali Aleně Hanákové otevřený dopis. Jmenování nového ředitele stávající ministryní považují, vzhledem k současné politické situaci, za krajně unáhlené a nevhodné (zde). Nan dopis odpovídá Jiří David.

Milá Magdo a vážený pane Lubomíre,

víte, že si vážím vašich postojů a názorů, byt i občas s polemickou formou. Váš současný otevřený dopis ministryni kultury však považuji za, přinejmenším, nešťastný a strategicky dosti průhledný, je mi líto. Vzdyť přeci velmi dobře víte, jak dlouho tento tragický stav v NG trvá a relevantní jména na tento post byla dosti jasně a dlouhodobě probírána ze všech možných odborných úhlů i mezinárodní a pro mne jedinou relevantní,  výběrovou komisi. Výsledek byl vždy zpochybňován pouze a výhradně v politické rovině, nikoliv v odborně!

Chcete hystericky opět vytvářet prostor pro dlouhodobá provizoria v čele se současným provizorním vedením NG, jež jako pohrobci M. Knížáka nadále úspěšně přežívají či doslova jen vegetuji?!? Opravdu to chcete?! Možná (jistě!) mate „v záloze“ jiná svá jména, proč už však dávno nejsou odborné veřejnosti vámi představena, proč není slyšet jejich program, vize?! Současnou politickou situaci dle mého přesvědčení tak pouze používáte jako účelovou konstrukci. Presto věřím, ze nenastane opět situace, kdy na další dlouhé roky bude NG tupou, neviditelnou instituci, jen proto, ze se zde mnozí nedokážou smířit se silnou osobnosti s vizi a erudici. Osobností, jež nebude ve vleku různých zájmových skupin, osobnosti, jez má zdejší i zahraniční renomé.

Držme si palce.

Jiří David

Jiří David | Narozen 1956, vystudoval AVU Praha (1983-1987). Vizuální umělec zabývající se malbou, instalacemi, fotografií, videoartem, tvorbou objektů, kritikou. V roce 1987 spoluzaložil s umělci své generace skupinu Tvrdohlaví, v pozdějších letech skupinu Reality. V druhé polovině 90. let působil jako pedagog na AVU v Praze, kde vedl atelier Vizuální komunikace. Od roku 2002 do současnosti vede ateliér pod Intermediální konfrontace na UMPRUM. Od roku 2010 je souběžně pedagogem FVU v Bánské Bystrici. Roku 2012 byl jmenován profesorem pro obor výtvarná výchova. Vystavuje a je zastoupen ve sbírkách v zahraničí i doma.