Top5týdne 28. 5. 2013

Proběhlo slavnostní udílení Ceny Věry Jirousové, GHMP otevřela Colloredo-Mansfeldský palác, MG chce veřejnosti více otevřít Místodržitelský palác, Uměleckohistorická společnost udělila ceny, proběhla Noc kostelů a Aj Wej-wej  uveřejnil videoklip ke svému prvnímu singlu "Dumbass".

1/ Cena Věry Jirousové V pátek 24. května proběhlo v pražské MeetFactory slavnostní vyhlášení laureátů prvního ročníku Ceny Věry Jirousové. Cena určená pro kritiky výtvarného umění vznikla ve spolupráci MeetFactory a INI Gallery s Českými centry. Letošní porota zasedala ve složení Dušan Zahoranský, Ladislav Kesner ml., Marek Pokorný, Sláva Sobotovičová a Vilma Anýžová. Za přínos oboru porota ocenila Ivana Mečla. Cenu pro začínající kritiky do 26 let obdržela Tereza Jindrová (zde a zde).

2/ Novinky z MG a GHMP Moravská galerie připravila na léto akci, která by měla více otevřít veřejnosti Místodržitelský palác. Projekt Otevřeno! potrvá do konce září, MG v rámci programu nabízí zdarma vstup do stále expozice paláce, koncerty i workshopy. Nádvoří historické budovy je oživeno variabilními pavilony navrženými kanceláří Chybík+Krištof (zde a zde). Galerie hlavního města Prahy otevřela v Colloredo-Mansfeldském paláci výstavní prostor pro prezentaci současného umění. Zahajovací výstavou je přehlídka betonových prací Jiřího Davida. GHMP v paláci připravuje také expozici přibližující stavebně-historický vývoj tohoto sídla (zde).

3/ Ceny udělované UHS V pátek 24. května se konala valná hromada Uměleckohistorické společnosti. V rámci zasedání byla udělena také každoroční ocenění. Cenu Josefa Krásy pro badatele do 40 let získal Aleš Mudra za knihu Ecce panis angelorum. Cenu Uměleckohistorické společnosti udělovanou významným představitelům oboru za mimořádné výkony obdržela Hana Seifertová, která se věnuje barokní malbě (zde).

 

4/ Noc kostelů Letošní ročník Noci kostelů připadl na 24. května. Akce se účastnilo jedenáct církví, jež v průběhu páteční noci otevřely pro veřejnost více než 1300 kostelů a modliteben po celé České republice. Kostely nabídly tisícovkám návštěvníků doprovodný program, rozjímání a debaty. Mnohde také byly zpřístupněny některé běžně nepřístupné části kostelů (zde).

 

 

5/ Aj Wej-wejův videoklip Čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej uveřejnil videoklip ke svému prvnímu singlu "Dumbass", ve kterém se vyrovnává s jednaosmdesáti dny strávenými za mřížemi v roce 2011. „Hudba je pro mne terapií a zároveň napomáhá veřejnosti vidět.“ Aj Wej-wej však nezůstal jen u jedné písně, ale chystá celé debutové album nazvané "Divine Commedy" (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.