TZ: Ephemeral Self - Finite Projections

Ephemeral Self - Finite Projections / Galerie NTK / Praha / 10. - 31. 5. 2013

Ephemeral Self - Finite Projections

Galerie NTK

vernisáž: čtvrtek 9. května 2013 od 18 hodin na adrese Technická 6, Praha 6

Kurátor: Robert Gruber

Úvodní řeč pronese ředitelka Rakouského kulturního fóra paní Mag. Natascha Grilj.

K výstavě bude vydán doprovodný katalog.

Doba trvání výstavy: 10.05. - 31.05.2013

Otvírací doba: po - so,10:00 - 18:00

Vstup volný

Vystavující:

Mladen Bizumic / NZ, Jeremy Glogan / UK, Robert Gruber / AUT, Michael Gumhold / AUT, Anna Hofbauer / AUT, Zuzana Kačerová / CZ, Ludwig Kittinger / AUT, Kris Lemsalu / EST, Alastair Levy / UK, Ute Müller / AUT, Michael Part / AUT, Markus Proschek / AUT, Alexandr Puškin / CZ, Nigel Rolfe / IRL, Anja Ronacher / AUT, Herwig Weiser / AUT

Efemérní já – přechodné projekce

Umělecká díla, zástupné předměty umělecké práce, jsou zaujata tím, co je jimi samými, skrze jejich přítomnost a v ní identifikováno jako „neuchopitelné já“.

Toto zaujetí spočívá v pokusech a projekcích jednoho já, jehož existence zůstává prchavá a nejasná.

Tuto existenci lze uchopit jen tehdy, je-li vázána – a ve smyslu procesuální názornosti též prostřednictvím formy stabilizována – v pokusu. Pokus je pak návrhem toho, čím končí existence započatá ve formálně stabilním díle, přestože nikdy nebude/nemůže být ukončena úplně.

Dílo je totiž podle svého smyslu, to znamená: následuje-li za smysly, projekcí neuchopitelného já. Je pomíjivé, ale stabilní a svou formou, skrze niž se já zpřítomňuje, působí jako určitý druh stavu.

Být sám o sobě představuje stejný stav – zaujetí pro neuchopitelné já.

Formální existence těchto projekcí však končí v oku diváka, časově a místně zakotveného v kontextu výstavy. Přechodné projekce.

Vystavené práce jsou souborem a náhledem těchto vztahů, zobrazením formální rozrůzněnosti pokusů o uchopení sebe sama; totální performancí, tedy čistou přítomností, která není ani tak formou jednotlivých uměleckých děl jako spíš jejich tělem.

Tato stále se opakující performance se navenek projevuje formou přechodných projekcí; vždyť díla jsou vztahem projekcí a názornosti.

Jsou statickým znázorněním neproveditelného pokusu o uchopení sebe sama. Jsou sama tímto pokusem.

Představa je ve stavu zdání; zde jsou věci samy o sobě.

Robert Gruber (kurátor)