od 30. 4. 2013 / Brněnský architektonický manuál: Průvodce architekturou 1918-1945

Brněnský architektonický manuál: Průvodce architekturou 1918-1945 / Dům umění města Brna / Brno / od 30. 4. 2013

Brněnský architektonický manuál

Průvodce architekturou 1918-1945 zprostředkovává informace týkající se architektonického a urbanistického vývoje města Brna v meziválečné době. Důraz je kladen na vývoj jednotlivých čtvrtí a širší souvislosti nebývale kvalitní a rozsáhlé architektonické produkce té doby. Pomocí rozdělení 373 staveb do jednotlivých stezek s mapami a texty je kniha nástrojem k přímému poznávání města, jehož součástí je i databáze s nahrávkami (www.bam.brno.cz), značení objektů pomocí nástřiku kódu domu na chodníku a tištěné mapy.

Na koncepci a textu knihy se podíleli Petra Hlaváčková, Rostislav Koryčánek, Šárka Svobodová a Lucie Valdhansová. Grafický design vytvořili Sébastien Bohner, Petr Bosák, Robert Jansa a Adam Macháček.

Kniha získala 2. místo v kategorii Vědecká a odborná literatura v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2012. V rámci tohoto souboru bude prezentována na mezinárodních soutěžích o nejkrásnější knihy světa, mezinárodních knižních veletrzích a výstav v ČR i v zahraničí. Výstavu oceněných publikací mají návštěvníci možnost vidět od 25. 4. do 12. 5. 2013 denně mimo pondělí od 10 do 17 h v Malé výstavní síni Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově.

Publikace vznikla za podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj, ROP Jihovýchod, statutárního města Brna a Domu umění města Brna.

Obsah publikace Brněnský architektonický manuál tvoří výstupy použité v rámci projektu brněnské architektonické stezky, který je spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod.