TZ: Lucie Patáková a Martina Smutná

Lucie Patáková a Martina Smutná / Salon d´Apollon / galerie AVU / Praha / 27. 3. - 4. 4. 2013

Lucie Patáková a Martina Smutná, studentky dvou různých pražských uměleckých škol, se promění z umělkyň v kurátorky, když na půdě Akademie výtvarných umění uspořádají prestižní salonní výstavu. Její název je odvozen od slavného malířského salonu z 19. století a napovídá tak, že stojí na podobných principech, na jakých byly tyto salony postaveny. Renomovaná porota přísně hodnotila, kdo dostane tu jedinečnou možnost vystavovat zde a utvářela tak styl, který byl oficiálně uznávaný jako výtvarné umění té doby.

Lucii Patákové a Martině Smutné se idea barikády postupně proměnila do velké sádrokartonové zdi, která odděluje vkus poroty (Smutné, Patákové) od zbytku prostoru.

Za zdí bude možnost vidět velké množství prestižních malířů dnešní doby. Jejich obrazy má pouze okrajově spojovat téma, které je zúženo na akt / figura a krajinomalba. Tato témata přetrvávají ve výtvarném diskurzu od dávných dob a transformují se znovu ve svých akademických podobách ve více či méně změněné formě na plátna dnešní umělců. Možná však více než toto téma spojuje velkou většinu oslovených umělců jejich vlastní studium na Akademii. Co se tady od jejich studia změnilo (pokud vůbec něco)? Je nutné mít jako dohled nad námi stále tu stejnou Akademii, která vychovává a předurčuje vkus výtvarné scéně?

Autorky se zabývají otázkou akademismu a jeho neustálého využívání v dnešní době, zároveň poukazují na ustrnulost současné Akademie a panického strachu z jakýchkoli změn.

Rozdělením galerie zdí na prázdnou část a tu, která je obrazy značně přeplněná, vzniká napětí mezi volným nevyužitým místem a téměř klaustrofobním pocitem z úzkého prostoru. To, co je zde k vidění ale nemá být předmětem kritiky, naopak autorky si váží účasti tolika známých umělců. Jejich díla si však kvůli úzkému prostoru, do kterého bude divák moci vstoupit nebude možné užít způsobem, jaký by zasluhovaly.

Participující umělci:

Michal Pěchouček, Jakub Špaňhel, Filip Kudrnáč, Tomáš Svoboda, Tomáš Absolon, Milan Salák, Petr Malina, Robert Šalanda, Patricie Fexová, Jitka Mikulicová, Lenka Vítková, František Matoušek, Zdeněk Daněk, Jan Vytiska, Lubomír Typlt, Martin Kuriš, Luděk Rathouský, Marek Meduna, Jiří Franta, Zbyněk Sedlecký, Vasil Artamanov a Alexey Klyuykov, Aleš Novák, Jiří Kovanda a Vít Soukup

S koncepcí pomáhal člen umělecké skupiny Rafani a zároveň také asisitent Jiřího Černického v ateliéru malby na VŠUP Marek Meduna