Děkujeme za Váš čas a zájem

Galerie Die Aktualität des Schönen... sídlí v prostorách libereckého obchodního domu. Instalaci, která do tohoto konkrétního prostředí zapadá jako dílek puzzle, se podařilo vytvořit Jiřímu Příhodovi. Příhoda galerijní prostor tentokrát neproměnil v jednou ze svých volných konstrukcí, ale představuje zde model příbytku svého architektonického studia.

Zásadním tématem Jiřího Příhody je prostor a schopnost proměňovat jeho vnímání. Od počátečních sochařských objektů na konci let osmdesátých se v polovině devadesátých let posunul k časově ohraničeným a téměř efemérním skulpturám inspirovaným filmem, kterým je Příhoda fascinován. Za svůj ojedinělý přístup ke krajině a objektu (jako jeden z prvních v Čechách se zabýval hranicí mezi výtvarným uměním a filmem) byl v roce 1997 oceněn Cenou Jindřicha Chalupeckého. Konstrukce s iluzí se v jeho tvorbě střetávají nejen v interiéru a exteriéru galerií, ale i ve veřejném prostoru. Posledních deset let se vedle sochařství věnuje i designu a architektuře. V roce 2006 založil společnost Prihodadesign a v loňském roce studio Prihoda Arch|itecture, které se soustředí na "drobnou architekturu pro krátkodobé používání, alternativní pobývání, dlení v neobvyklých okolnostech a k přemýšlení."

Heslo "Děkujeme za Váš čas a zájem" je vypůjčené z propagačního listu studia, které v galerii nahrazuje tiskovou zprávu a slouží návštěvníkům i potenciálním zákazníkům. V textu neformálním způsobem vysvětluje vznik a záměr architektonického studia a především řadu nejnovějších příbytků, jakou je i Poustevna nainstalovaná v Galerii DADS. Jedná se spíše o prezentaci užitého objektu určeného k prodeji než o sochařský objekt, ačkoliv Příhoda sám tuto architekturu nazývá prostorovou strukturou. Objekt je jako hnízdo vlepený mezi stěnu a sloup, který prostoru galerie dominuje, a který zde umělci při site specific instalacích opakovaně využívají. Konstrukční překližkové jádro o rozměrech 165 x 400 x 250 cm se vznáší asi dva metry nad zemí. V exteriéru bude modul zasklený a povrchově upravený a s největší pravděpodobností posazen mezi stromy.

Skoro jako podle Rousseauovy filozofie chtějí Příhodovy příbytky člověka aspoň na několik minut či hodin vzdálit od konzumních požitků a pracovních povinností. Žene stavby do výšky, k bezprostřední blízkosti živé přírodě a využívající energii svého okolí. V galerii si tento pocit těžko představíme, přestože útěk do hnízda před materialistickými predátory se v nákupním centru nabízí. Poustevna už má svého majitele a během roku bude po úpravě nainstalována v zahradě, aby svého obyvatele přiblížila ke korunám stromů.

______________________________________________________________

Jiří Příhoda: Prihoda Arch|itecture / Galerie Die Aktualität des Schönen... / Liberec / 6. 2. - 8. 3. 2013

 

 

 

 

 

 

Dana Zikmundová | Narozena 1985, vystudovala ateliér Přírodní materiály a Kurátorská studia na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Výtvarnému umění se nyní věnuje více v rovině teoretické (realizacemi výstav a recenzemi) než praktické a svou pozornost zaměřuje na vztah současného umění a společnosti, především v Liberci, kde žije. Od roku 2012 spolupracuje s Asociací užité grafiky a grafického designu. V současnosti působí jako šéfkurátorka galerie Pro design a produkční v kulturní fabrice Armaturka v Ústí nad Labem.