TZ: Kristýna Nytrová a Mák Hustoles

Kristýna Nytrová a Mák Hustoles / DIP / Anne Grank Memorial / Brno / 12. 2. - 9. 3. 2013

KRISTÝNA NYTROVÁ A MÁK HUSTOLES / DIP

Výstava potrvá od 13. 2. do 9. 3. 2013.

Kristýna Nytrová a Mák Hustoles jsou (v Mákově případě byly) studenty ateliéru Tělový design na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně. V rámci této výstavy spolupracují poprvé, a to jen na úrovni formulace názvu výstavy. Každý z nich se představí dílem nebo sérií děl, které vycházejí z jejich velmi rozdílné individuální tvorby. Kontrast mezi prací každého z nich vyvěrá z odlišnosti jejich přístupů: zatímco Mákovy obrazy, objekty a performance jsou na první pohled plné nadsázky a ironie, za nimiž se možná někde v dále skrývá těžko uchopitelná vážnost, Kritstýna postupuje ve své práci poměrně přísně konceptuálně a ve vztahu ke světu umění sebereflexivně. Co je však spojuje je, že oba chtějí vystavit to nejlepší – třešínku na dortu, jahodu ve sklence s šampaňským, nebo DIP.

Začátkem letošního akademického roku, když byl sestavován program galerie Anne Frank Memorial, mi, jako kurátorce výstavy, připadalo spojení těchto autorů do alespoň dočasné autorské dvojice potenciálně velmi plodné. Už proto, že v rámci ateléru Tělový design na FaVU patřily k osobnostem zajímavým a lišícím se v různých směrech od ostatních. Možnost spolupráce jim byla tedy nabídnuta ze strany kurátorky s tím, že ji mají považovat za jakýsi impuls, který mohou rozvinout podle vlastních představ. Dnes už je poměrně jisté, že ke dlouhodobějšímu spojení těchto - aspoň v kontextu ateliéru - příliš solitérních tvůrčích osobností nedojde. Jejich výstava bude plná rozdílů i kontradikcí. Tato konfrontace však může být divácky velmi poutavá, neboť na žádné jiné výstavě by zřejmě nastat nemohla.

Mák Hustoles ve studiu na Fakultě výtvarných umění nepokračuje. Je členem sdružení 4AM Fóra pro architekturu a média a spolupracuje rovněž s brněnským Domem umění. Jeho umělecká tvorba je rozmanitá; věnuje se malbě, performance či tvorbě objektů, přičemž většina z jeho projektů je dlouhodobých. Na výstavě v Anne Frank Memorial představí sérií maleb ovlivněýnch jeho fascinací dřevorubectvím, mužností a jejich atributy.

Kristýna Nytrová naopak ve studiu v ateliéru Tělového designu pokračuje. V loňském roce se věnovala zejména videoperformance, v nichž zpracovávala různé stránky osobní tělesnosti a prožívání některých uměle vyvolaných situací. Nyní se pohybuje zejména na poli instalací, v nichž tematizuje stereotypy v produkci i prezentaci umění, které vedou k jeho zplošťování a vyprazdňování. Zabývá se okamžikem, kdy umělecké dílo a jeho prezentace jsou natolik estetizovány, že pohybujeme o existenci jakéhokoli obsahu. Ten může totiž velmi snadno chybět.

/Klára Stolková/