TZ: Tomáš Tichý - host Ondřej Oliva

Tomáš Tichý - host Ondřej Oliva / Divadlo / The Chemistry Gallery / Praha / od 24. 1. 2013

The Chemistry Gallery v novém roce zahajuje výstavou DIVADLO Tomáše Tichého, s uměleckým hostem Ondřejem Olivou

Praha, 15. 1. 2013 – Výstavní program The Chemistry Gallery v roce 2013 zahajuje výstava DIVADLO, která představuje nejnovější tvorbu realisticky orientovaného malíře Tomáše Tichého a sochaře Ondřeje Olivy, jehož tvorba se dovolává hmotově pojatému výtvarnému objektu s tendencí k mírné polemice na poli designu a architektury. Tichý reviduje své dřívější pojetí obrazového formátu, který nyní nově nabývá expresivnější jak tematickou, tak i formální imaginaci. Tichého obrazy tak budují "scénu", vybavenou často kritickým, někdy až enviromentálně laděným významem. Objekty Ondřeje Olivy vytváří náladový protipól Tichého stanoviskům – prostřednictvím formálního vtipu a nadhledu komentují různé modely a stereotypy našeho chování a kulturně zakotvených představ. Výtvarný tvar Olivových objektů vzniká kumulací a množením prvků vycházejících ze světa techniky, kultury a životního stylu.

Výstava navazuje na spolupráci s oběma autory, kterou The Chemistry Gallery započala v letech 2010/2011 a kterou završila jejich společnou prezentací na veletrhu současného ArtPrague 2012 v pražském Mánesu. „Tomáše Tichého jsme objevili na výstavě Diplomanti AVU 2011 v Karlínských halách a následně jsme Tomáše zařadili do našeho galerijního výběru Diplomky 2011, který mapoval nejzajímavější absolventy českých uměleckých univerzit. Ondřeje Olivu jsme objevili na konci roku 2010, kdy jsme prezentovali jeho práce v tehdejších prostorách The Chemistry Gallery na pražské Kampě“, říká ředitel The Chemistry Gallery Petr Hájek.

„Ačkoliv Tomáš Tichý v roce 2011 úspěšně absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze jako restaurátor, součástí jeho diplomové práce bylo i několik mimořádně osobitých vlastních malířských děl. Spojil v nich melancholii básnické světelné vize malby s kritickým pohledem na některé problematické stránky životního prostředí dnešní technické civilizace. Střet přírody a civilizace nacházel v těchto obrazech neobyčejně citlivé odzrcadlení“, píše v úvodním textu katalogu Jan Kříž. Nejaktuálnější tvorba však dospívá k vyhraněnějšímu jak obsahovému, tak výtvarnému postoji, který do jisté míry radikalizuje samotnou formu. „Vyžádalo si to vnitřní přestavbu obrazu i proměnu jeho barevné orchestrace. Emotivní idylismus jemné barevné vize musel ustoupit drsnější paletě, tak jak to vyžadovala nová koncepce prolínání rozvolněné obrazové vize s dramaticky se střetávajícími útržky reality. Včerejší ticho obrazů ustoupilo ruchu fantazijní exprese“, dodává Kříž.

Oliva naopak představí svůj pohled, který je v principu odlehčený. „Ondřej Oliva se zaměřuje na předměty našeho civilizačního světa, které přesto, že jim zpravidla symbolickou hodnotu nepřisuzujeme, vykazují silný symbolický potenciál. Domnívám se, že hodnota jeho práce spočívá pak především právě v tomto zviditelnění symbolických forem, kterých se často stáváme nevědomky otroky, neřku-li přímo oběťmi“ dodává Pavel Kubesa, kurátor výstavy.

Výstava bude zahájena vernisáží 24. 1. 2013, v 19:00 v prostorách The Chemistry Gallery. Jako zajímavost se bude rozlévat jihomoravské víno, které pochází z rodinného vinařství z domovské oblasti Ondřeje Olivy – z Velehradu. Úvodním slovem výstavu zahájí PhDr. Jan Kříž.

Kurátor: Pavel Kubesa, Petr Hájek

Vernisáž: 24. 1. 2013, The Chemistry Gallery, Bubenská 1, Praha 7 – Holešovice

Začátek vernisáže v 19:00

Hudba: DJ Lumiere