Čas na defenestraci?

Příspěvek vizuálního umělce a pedagoga FaVU Pavla Korbičky k odvolání ředitele Domu umění města Brna Rostislava Koryčánka.

V posledních letech jsme v celé České republice svědky politických tlaků na perspektivní kulturní projekty a významné kulturní instituce v čele s renomovanými odborníky. Byli jsme svědky, někde více či méně úspěšných pokusů o odvolání ředitelů např. pražské Galerie Rudolfinum, Galerie Klatovy - Klenová, Domu umění v Opavě, Domu umění v Českých Budějovicích, nebo zrušení výstavby Národní knihovny v Praze. Jsem velmi znepokojen těmito ,,nekulturními" trendy napříč politickým spektrem, které zbavují naši kulturu svobody a vrací ji před listopad roku 1989.

Dům umění města Brna byl pod vedením Mgr. Rostislava Koryčánka evropsky uznávanou dobře fungující kulturní institucí, pořádající široké spektrum výstav, od nejsoučasnějších trendů v umění domácí i zahraniční scény až po výstavy nejvýznamnějších brněnských umělců. Dramaturgie výstav dokonce opustila zdi galerie a v podobě velmi úspěšného mezinárodního projektu ,,Brno Art Open", prezentovala umění rovněž té části veřejnosti, která nikdy nenavštívila jedinou galerii. Tato skutečnost ale není vinou dramaturgií výstav, nýbrž důsledkem předlistopadové více jak čtyřicetileté kulturní devastace národa, k jejímuž zlepšení bohužel dlouhodobě nepřispívají ani naše polistopadové politické reprezentace.

Odvolání stávajícího ředitele Domu umění města Brna Mgr. Rostislava Koryčánka považuji za projev kulturně nekoncepční politiky Magistrátu města Brna, kterou bylo třeba legalizovat prostřednictvím konkurzní komise, tvořené převážně politiky (ČSSD s ODS) a zaměstnanci samotného magistrátu, doplněné hrstkou odborníků, jež bylo snadné přehlasovat. V roce 2014 nás čekají komunální volby. Je na čase vystavit brněnské politické reprezentaci účet.

doc. MgA. Pavel Korbička