Top5týdne 4. 11. 2012

Objev českých egyptologů v Abúsíru, zemřel Karel Kobosil, Vladimír Rösel opět neuspěl se svou koncepcí, proběhly 4+4 dny v pohybu, Bratislava je městem fotografie.

1 / Objev českých egyptologů v Abúsíru

Čeští egyptologové v Abúsíru objevili neporušenou hrobku princezny Šert Nepti z doby kolem 2500 let před naším letopočtem. O nálezu v pátek informovali egyptští památkáři. Zprávy z českého tisku (zde, zde), zpráva agentury AP (zde), stránky Egyptologického ústavu (zde).

 

 

 

2 / Zemřel Karel Kobosil

V pátek 2. listopadu zemřel po dlouhé nemoci designér Karel Kobosil, v prosinci by mu bylo 68 let. Kobosil byl zakladatelem a dlouholetým ředitelem Design centra ČR, které v letech 1991 až 2007 fungovalo jako příspěvková organizace Ministerstva průmyslu a obchdou. Zpráva ČTK (zde), osobní vzpomínka ředitelky Design Cabinetu Lenky Žižkové (zde).

 

 

3 / Rösel znovu neuspěl se svou koncepcí

Komise “pro otázky galerií zřizovaných ministerstvem kultury” odmítla koncepci dalšího směřování NG, kterou po víc jak roce ve funkci předložil Vladimír Rösel, a žádá její dopracování (zde). Materiál Röselovi v létě již jednou vrátilo ministerstvo. Podle Art+Antiques se očekávalo, že komise doporučí Röselovo odvolání, neučinila tak, kvůli znepokojení nad postupem ministerstva ve věci Národního divadla (zde).

 

4 / V Praze proběhly 4+4 dny v pohybu

Hlavním centrem již 17. ročníku festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu bylo bývalé casino na začátku pražské Pařížské ulice (zde). Výstavu Would You Like To Play Another Game? kurátorsky připravili Krištof Kintera a Denisa Václavová. V rámci festivalu se uskutečnila také debata artalku o financování současného umění (zde).

 

 

5 / V Bratislavě začal Měsíc fotografie

Po celý listopad je Bratislava městem fotografie. Vedle Měsíce fotografie, který se koná jíž po 22. (zde, zde), ve městě probíhá ještě 3. ročník festivalu OFF, který se zaměřuje na mladé fotografy (zde). Hlavním lákadlem Měsíce fotografie je výstava Roberta Capy ve Slovenské národní galerii (zde).