Top5týdne 28. 10. 2012

30. 10. 2012Artalk Infoservis

Europa Jagellonica bez zápůjček z českých státních sbírek, Artbanka skoční, Kokolia má cenu, Dům umění města Brna se obhájil před veřejností, NG jmenovala komisi, která má vybrat Druryho a Smolíkovou.

1 / Jagellonci bez českých zápůjček

Ve Varšavě za necelé dva týdny začíná výstavy Europa Jagellonica, český stát se však na poslední chvíli rozhodl nepovolit zápůjčky děl ze státních sbírek. Ministerstvo kultury se obávám jejich zabavení kvůli kauze Diag Human. Z původně plánovaných 60 děl bude do Polska půjčena jen polovina, zákaz se podle kurátora výstavy Jiřího Fajta týká některých nejcennějších exponátů (zde). Reportáž z balení výstavy v GASKu (zde), rozhovor s Jiřím Fajtem z půlky října (zde), příspěvky ČT k otázce zápůjček (zde, zde).

2 / AMoYA v půlce ledna skončí

Nově jmenovaná ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková, která do funkce nastupuje k 1. listopadu, prohlásila, že projekt muzea Artbanky nepatří do veřejnoprávní instituce a že nechá prověřit smlouvy, na základě kterých využívá Colloredo-Mansfeldský palác (zde). Provozovatelé muzea na to zareagovali prohlášením, že když nejsou vítáni, činnost muzea sami ukončí (zde). Srpnový rozhovor se zástupkyní AMoYA Irenou Satkeovou (zde).

3 / Kokolia má cenu

Vladimír Kokolia se stal letošním laureátem ocenění Umělec má cenu, které je určeno umělcům nad 35 let a o kterém rozhodují umělci a teoretici mladší tohoto věku (zpráva, foto). Cena každý rok nese jméno předchozího laureáta, letos tedy šlo o Cenu od Dalibora Chatrného, k němuž se Kokolia vždy hlásil. Dalibor Chatrný zemřel letos v červenci. Kokoliův blog (zde).

 

4 / Proces s Domem umění

V Brně ve čtvrtek 18. října proběhl proces s Domem umění organizovaný Tranzitdisplay. Žaloba ředitele Rostislava Koryčánka vinila z nekoncepčnosti programu a nedbalosti v propagaci (zde). Porota, která přihlédla k celkově pozitivním výsledkům Koryčnánkova pětiletého působení, jej v plném rozsahu osvobodila (zde). Koryčánka v listopadu čeká obhajoba ředitelského postu ve výběrovém řízení. V jedenáctičlenné porotě bude 6 zástupců magistrátu (zde).

 

5 / Výběrové řízení na šéfy Veletržáku pokračuje

NG oznámila složení výběrové komise, která má vybrat ředitele Sbírky moderního a současného umění a hlavního kurátora výstav současného umění (zde). V pětičlenné porotě jsou tři zástupci regionálních galerií, aktivním kurátorem na poli současného umění je pouze ředitel galerie v Chebu Marcel Fišer. Na post ředitele sbírky jsou dva kandidáti, na místo hlavního kurátora jen jeden. Rozhodnout se má v průběhu listopadu.