TZ: Zneužití

Zneužití / Martin Bukovan, Filip Dvořák, Tereza Fišerová, Dominik Gajarský, Ondřej Homola, Lenka Janušková, Ondřej Kotrč / Dům umění města Brna: Galerie G99 / Brno / 3. - 25. 10. 2012

Zneužití

Výtvarnou produkci máme tendenci dělit umění volné (tedy neužitečné, nesvázané) a umění užité (tedy takové, které vzniká k denní potřebě; má praktickou funkci). I dnes se na uměleckých školách obory dělí tímto způsobem. Jsou studenti, jejichž studijní náplní je naučit se navrhovat dezény na potahy křesel a pak ti, kteří volně tvoří.

Užité umění a design, který přesahuje svou funkčnost a stává se uměleckým objektem, je předmětem výstav a diskusí poměrně často. Jak ale vypadá opačný proces? Co se stane, když umělec dělá typografii nebo „obrazy k použití“. Zajímá nás obrácený transfer - tedy aspekty užitnosti, reprodukovatelnosti a designu ve volném umění.

Koncepci výstavy Zneužití ovlivnila naše zkušenost s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou, jejímž nezaměnitelným rysem je koexistence volných a aplikovaných uměleckých disciplín. Sdílené prostředí školy vytváří prostor pro vzájemné ovlivňování a prostupování obou uměleckých poloh. Otázka, co je umění a co design vystupuje stále častěji do popředí a není snadné na ni jednoznačně odpovědět. Na práci studentů VŠUP je totiž často rozpoznatelný oboustranný vliv - tedy existence propustné hranice mezi volným a užitým uměním, designem. Prostupnost kateder se zde navíc neprojevuje jen v samotných pracích, ale také ve způsobu jejich prezentace v rámci závěrečných klauzur. Tento tvůrčí přístup je vlastní zejména studentům VŠUP, ale na každé umělecké škole je možné najít studenty, kteří uvažují podobně. Název výstavy odkazuje ke skutečnosti, že nikdo z vystavujících nestuduje „užité disciplíny“, přesto v jejich tvorbě můžeme vysledovat určité rysy vlastní právě této oblasti. Zároveň přiznáváme, že jakožto kurátoři máme jistou licenci na konstrukci vlastní interpretace jednotlivých děl – někomu to připadá jako „zneužívání“ díla, my bychom ale rádi podpořili názor, že i kurátor je svým způsobem tvůrcem a designérem.

Vystavující umělci: Martin Bukovan (Fakulta umění Ostravské univerzity v Ostravě, Ateliér kresby, Eduard Halberštát), Filip Dvořák (VŠUP, Ateliér malby, Jiří Černický), Tereza Fišerová (VŠUP, Ateliér supermédií, Federico Díaz), Dominik Gajarský (AVU, Ateliér intermediální tvorby II., Jiří Příhoda), Ondřej Homola (FAVU, Ateliér multimédia, Tomáš Hrůza), Lenka Janušková (VŠUP, Ateliér sochařství, Kurt Gebauer, Dominik Lang, Edith Jeřábková), Ondřej Kotrč (FAVU, Ateliér malby 3, Petr Kvíčala)

kurátoři: Johanka Lomová, Tereza Jindrová, Jan Kratochvil (VŠUP)

Výstava Zneužití je součástí Centralizovaného rozvojového projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Výstavy, sympozium a publikace prací studentů studijních programů Výtvarná umění realizovaných na českých vysokých uměleckých školách.