TZ: Máme SKLEP a můžete ho vidět!

SKLEP/CZD / Praha / 25. 9. 2012 v 18h

Máme SKLEP a můžete ho vidět!

CZECHDESIGN otevírá SKLEP/CZD, který vznikl díky podpoře společnosti IKEA Česká republika.

Prostory Občanského sdružení CZECHDESIGN ve Vojtěšské ulici byly otevřeny před dvěma lety. Kancelář, GALERIE/CZD a odborná knihovna byly zrekonstruovány a vybaveny s podporou pětadvaceti firem. Během tohoto léta se rekonstrukce konečně dočkal i prostor pod GALERIÍ/CZD, který doplňuje zázemí celé šíře aktivit CZECHDESIGN. Designéři IKEA Ondřej Bystroň a Klára Hausenblasová připravili návrh na zařízení z vlastních výrobků IKEA. Ta také sponzorovala rekonstrukci elektroinstalace a dalších nezbytných úprav. Na rekonstrukci se podíleli i tři další partneři CZECHDESIGN. Toaleta je vybavena od firmy LAUFEN CZ značkou Jika. Zásuvky dodala společnost Eaton Elektrotechnika, sanační omítky a nátěrové materiály nesou značku düfa.

SKLEP/CZD

Designér Ondřej Bystroň se musel na necelých padesáti metrech čtverečních vypořádat se skloubením několika funkcí. Zadání bylo poměrně rozsáhlé. Zahrnovalo depozitář na uskladnění výstavního inventáře a archivu CZECHDESIGN, vytvoření klidové zóny pro práci a místo pro porady a menší workshopy. IKEA si právem zakládá na mistrném využití malých prostor a zde ze „sklepa” vykouzlili její designéři místo, které inspiruje a nabíjí tvůrčí energií. Barevně jsou dvě místnosti laděny do skandinávského stylu. Bílá je doplněna světlým dřevem, černou a šedou. Prkenná podlaha, kterou stačilo natřít na šedo tento střídmý styl podtrhuje. Ve vstupní místnosti je bílá lesklá kuchyňka a dvě pracovní místa. Druhé místnosti dominuje velký stůl STORNÄS s masivní přírodní deskou, černé židle z nové kolekce IKEA PS 2012 a knihovna BILLY. Jako hlavní svítidlo bylo využito stávající zářivkové těleso, ke kterému designéři přidali dřevěnou konstrukci, kterou potáhli látkou TRÅDKLÖVER. Za příčkou s dominantním nápisem SKLEP/CZD je umístěn depozitář. Většina svítidel a doplňků pro SKLEP/CZD pochází z kolekce IKEA PS 2012. Také LED svítidla pro pracovní místa jsou jarní novinkou této kolekce. Navrhla je designérka Johanna Jelinek, která bude letošním hostem IKEA na Designbloku.

Prostor SKLEP/CZD bude otevřen v úterý 25. září 2012, od 18h v rámci vernisáže GALERIE/CZD, která představí práce z oblasti designu z Fakulty umění a designu na UJEP. V rámci projektu My v Praze prezentuje CZECHDESIGN mimopražské vysoké školy.