TZ: Radovan Čerevka

Radovan Čerevka / Cave / MeetFactory: Galerie Kostka / Praha / 11. - 23. 9. 2012

GALERIE KOSTKA: RADOVAN ČEREVKA (SK): CAVE

Radovan Čerevka, výrazný představitel mladé slovenské umělecké scény, ve svých instalacích a projektech sleduje relativitu mediálních informací zprostředkujících zejména současné vojenské konflikty. V Galerii Kostka vystavuje majestátní jeskyni vytvořenou z perských koberců, do jejíchž útrob vcházejí zástupy vojáků americké armády podporované jednotkami ISAF a postupně se v ní ztrácejí. Magická jeskyně pohlcující figurky vojáčků evokuje střet dvou světů, určitou zlověstnost, ale také povrchnost, se kterou často přistupujeme k symbolům odlišných kultur.

V mytologickém pojetí je jeskyně obrazem světa, malým univerzem. Může symbolizovat místo pro zápas protikladných principů, který se odehrává ve vnějším světě nebo v lidském podvědomí. Platónská jeskyně je alegorií nedostatečného kontaktu s realitou, kdy jsou nám zprostředkovávány pouze stíny skutečných informací, nedokonalé odrazy. Tato poloha v současném kontextu je blízká Čerevkovým předchozím projektům, které poukazují na zkreslenost medializované reality (zejména cyklus Reutersdráma, 2007). Zde autor uplatňoval především racionální přístupy založené na výzkumu dat a analýze obrazů, které nám masmédia přinášejí.

Cave v tomto ohledu vybočuje svou zvláštní atmosférou, která nenabízí jednoznačné čtení. Koberce pocházející z blízkého východu a oblastí Afghánistánu jsou jakousi luxusní připomínkou vzdáleného území, která se v západních sídlech kolonizátorů setkávala s dalšími suvenýry z exotických krajin. V Čerevkově instalaci spíše než estetiku tisíce a jedné noci zosobňují tajemnou, skrytou sílu, zformovanou a koncentrovanou do celku, jehož vnitřní logika není externímu pozorovateli přístupná.

Hora koberců připomíná živoucí organizmus, jehož chřtán pohlcuje vojáky degradované na standardizované hračky v téměř goyovské, podivně temné náladě. Je jasné, že v jeskyni se neodehrává žádný černobílý souboj dobra a zla, ale spíše věčný souboj zažitých přesvědčení a předsudků, kdy se stanovisko druhého zpravidla zdá jako mylné, protože ho můžeme nazírat jen z vlastního úhlu pohledu: jako nedokonalý stín na stěně jeskyně.

Kurátorka: Karina Kottová

Vernisáž: 11. 9. v 18:00

Výstava trvá: 11. 9. - 23. 9. 2012

Otevřeno denně 13 - 20 h

Zvláštní poděkování panu Petru Palackovi a firmě Galéria kobercov

MeetFactory, www.meetfactory.cz